Зет вдигна чешма в памет на тъщата

Животът

13-05-2014, 21:03

Снимка:

24rodopi.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Родопите са уникална планина и за пореден път хората, населяващия я го доказаха.

С безброй чешми за хаир се слави ардинският край. Там често може да чуете хората да казват, че ако не си изградил чешма, все едно не си живял. Повечето от чешмите са направени в памет на починал близък човек. Преди няколко месеца изселникът Назим Юзлер също решава да построи чешма с голяма беседка за почивка в памет на тъща си Айше Мехмед от Голобрад, съобщи 24rodopi.com. Тя е изградена до сондажния кладенец, който се намира близо до водосборния басейн на ардинското село. Обградена е с красив кът от цветя. Разполага и с място за чеверме и скара.

Кметът на Голобрад Шабан Местанов, който разгледа новата чешма и беседката около нея заедно с кмета на Ардино Ресми Мурад, сподели, че Назиф е зет в близкото село Брезен. „Хареса природата и чистия въздух около сондажния кладенец и реши да построи за севап (добро) чешма и беседка около нея", заяви той и допълни, че новата придобивка ще бъде открита официално през следващия месец, съпроведена с мевлид за здраве и берекет.

Назим Юзлер е родом от кърджалийското село Опълченско, но от дълги години живее в Истанбул. Собственик е на фабрика за кожени изделия „Гранд ла вита" в квартал „Лалели". Той е спонсорирал и подмяната на дограмата на местната джамия в Брезен. В момента помага и за изграждането на ново минаре в родното си село Опълченско.