Влюбването намалява тревожността и невротизма

Докато меденият месец продължава само няколко месеца от една връзка, любовта и романтиката имат дълготраен положителен ефект, установи германско проучване.

Психолози твърдят, че любовната връзка има положителен ефект върху развитието на личността при младите и дори намалява невротизма, пише БГНЕС.

"Личността на човек се променя, стабилизира се, всеки път когато е влюбен. Любовта променя мисленето, променя представите за света и го прави по-хубав", коментират специалисти.

Изследването е направено на 345 двойки между 18 и 30-годишна възраст, като основно е наблегнато на удовлетворението от една връзка и душевното състояние на партньорите.

Изследователите са на мнение, че ако човек е бил дори в една интимна връзка, то със сигурност гледа на ситуациите в ежедневието си в пъти по-леко от обикновеното.

"Положителните преживявания и емоции, придобити от наличието на половинка в живота, променят личността на човек не пряко, а косвено. Различни са структурите на мислене и възприемането на негативните ситуации", добавят изследователите.