Доказано! Жените работят повече от мъжете

Това със сигурност е най-голямото такова изследване в последните 30 г.

Поне 30% от българските работници се трудят повече от законово регламентираните 40 работни часа пет дни в седмицата. Това става ясно от национално изследване за условията на труд, поръчано от Главната инспекция по труда.
"Това със сигурност е най-голямото такова изследване в последните 30 г. и може да се използва от държавата при вземането на решения, а не всичко да се прави на сляпо", коментира ръководителят на екипа, направил изследването, Иван Нейков. То е правено по два метода - допитване до хиляди работници и сравнение на отраслите по обективни критерии, уточнява "24 часа".

Данните сочат, че около 44% от наетите в България работят в събота, 6,2% - всяка събота. 23% се трудят в неделя. 16,4% от хората работят поне пет дни в месеца по 10 часа. В секторите "Доставка на електроенергия", "Водоснабдителни услуги" и "Създаване на информация" се работи по над 50 ч седмично вместо законовите 40 часа. Общо 13% работят 50 ч, тоест шест дни в седмицата, а 6,7% дори над 50%.

Само домакините и работещите за чужди посолства не полагат извънреден труд.

31,9% от работниците получават пари за извънреден труд, а 16,4% имат допълнително заплащане и за работа в неделя и на официални празници.

1/3 от трудещите се извънредно са работници с високи доходи.

Данните от изследването са откроили и друга чисто българска тенденция - жените полагат повече извънреден труд от мъжете. Слабият пол в повечето случаи работи в рамките на пет дни, но с по 50 и повече часа на седмица. При мъжете работните часове са разтеглени в 6 и 7-дневна седмица.

Събота и неделя са дните, в които трудът е най-опасен, установило още изследването.