Продължава обработката против кърлежи в Добрич

Продължава обработката против кърлежи в Добрич, съобщават от общината. Дейностите са стартирали на 8 май, когато са третирани тревни площи в градския парк. Обработени са били още зелените площи в централна градска част и около детски площадки. По график до 16 май, поетапно след окосяване и подходящо време трябва да приключи дезакаризацията на детски градини, детски ясли, училища и детски площадки в жилищни квартали. Предстои двукратна дезакаризация на Център за защита на природата и животните в периода от 26 май до 3 юни. Обработката на площите против кърлежи се извършва в присъствие на представители на общината и специалисти от РЗИ - Добрич.
От общината припомнят, че имат сключен договор за извършване на дезинсекции, дератизации с „Дезинфекционна станция Добрич" ЕООД и дезакаризация на тревни площи, общинска собственост, детски градини, детски ясли, училища и Център за защита на природата и животните. Обработките се извършват по предварително изготвен график, който включва две обработки. Задължително изискване е тревните площи да са с ниско окосена трева. При неподходящи климатични условия (дъжд, силен вятър или силно овлажнена растителност) пръскането се отлага за ден с подходящи условия. През последните години община град Добрич е договорила и заплатила дезакаризации за около 680 дка тревни площи годишно.
От общината напомнят на гражданите на Добрич да вземат нужните превантивни мерки при разходка сред тревисти и гористи местности, да закупят от аптечната мрежа и да прилагат според инструкциите репеленти. „Носете светли дрехи, с дълги ръкави и крачоли, по които кърлежите ще се различат лесно. Проверявайте се за наличие на кърлежи след почивка и екскурзия в природата" – гласят част от здравните инструкции, разпространени чрез медиите.
В указанията се посочва още – „Избягвайте отстраняването на кърлежи в домашни условия, незабавно потърсете лекарска помощ от домашен лекар или „Бърза помощ". Ако усетите втрисане, температура или видите обрив до месец след разходка в природата, проверете се внимателно за налични кърлежи. Видите ли симптоми на възпаление с кръгли червени петна, редувани от светли широки кръгове, незабавно осведомете лекаря си. Лаймската болест, причинявана от ухапване от кърлежи е изключително тежко заболяване, придружено от треска, обриви, мускулни, ставни болки и подуване на лимфните възли. При липса на лечение и бърза реакция, развитието й сред животни и хора може да доведе до фатален край.