В Добрич се провеждат Добруджански научни четения

Мисия Добрич

14-05-2014, 12:24

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Добруджански научни четения се провеждат в Добрич „Проф. Петър Тодоров”. На форума университетски преподаватели и музейни специалисти представят свои проучвания в областта на археологията, историята, етнографията и културата на Добруджа.

Научният форум бе открит от проф. дин Велико Лечев от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Неговото слово е озаглавено „В памет на проф. Петър Тодоров”.

Сред темите са – „Прабългарски жертвеници в Североизточна България в периода 8 век – първата половина на 9 век”, „Проучване и опазване паметниците на културата в Добруджа от Възраждането до войните”, „Житната търговия в градовете на Добрички окръг (1919-1929)”, „(Не)битието на някои малко известни Йовкови творби”, „Моменти от един живот. 120 години от рождението на Деспина Йовкова, съпруга на писателя Йордан Йовков”, „Демографско развитие на Добричка област между 1990-2011 г. – обезлюдяване, обезбългаряване, циганизация”.

Организатор на форума е Регионалният исторически музей (РИМ) в Добрич.

Проф. д-р и.н. Петър Тодоров е виден български историк и историограф, роден през 1934 г. в с. Житница, починал на 15 февруари 2014 г. От 1964 до 2011 година работи във Великотърновския университет. През 2000 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на Добрич”. Проф. Тодоров е автор на редица монографии, статии, студии и сборници с документи и има приносен характер в проучването на историята на Добруджа, дългогодишен преподавател. Ръководител е на научни форуми и на комплексни програми за проучването на Добруджа и на Северното Причерноморие, редактор на научни списания и изследвания, и съавтор на множество трудове, свързани с историята на Добруджа.