Варна става домакин на българо-шведски бизнес форум

Мисия Варна

14-05-2014, 15:08

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Миналата година шведските организирани туристи у нас са били около 40 000 души

Българо-шведски бизнес форум ще се проведе във Варна на 16-ти юни, стана ясно по време на среща между кмета на Варна Иван Портних и посланика на Кралство Швеция - Хелена Пилсалс- Алин, която бе придружавана от почетния консул на Швеция във Варна Константин Дараданов. Проявата е инициирана от шведска страна и в нея ще се включи Ева Валдер – директор по търговията на Швеция.

"Форумът ще бъде чудесна възможност за затвърждаване на сътрудничеството на морската столица с партньорите ни от скандинавската държава. На срещата ще поканим представители на бизнеса, културата и неправителствения сектор от Варна, с цел да помогнем за осъществяване на по-добри контакти", каза Иван Портних.

"Тази година привилегията да бъдат Европейска столица на културата е на шведския град Умео, и на Рига – Латвия, затова съм уверен, че можем да си бъдем взаимно полезни, предвид факта, че Варна се бори за тази престижна номинация през 2019 г.", допълни кметът. Посланик Хелена Пилсалс- Алин пък прояви интерес относно кандидатурата ни за младежка столица на Европа през 2017 г., като поиска подробна информация за работата на екипа.

Сътрудничество в сферите на туризма също бе дискутирана тема. Миналата година шведските организирани туристи у нас са били около 40 000 души, около 8 000 българи пък са посетили скандинавската държава.