Депото в Братово пред завършване

Общината откри поръчка за доставка на оборудване за близо 6 милиона лв.

Процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка на оборудване за регионално депо Братово-Запад и за ПСО-Карнобат, бе открита от Община Бургас вчера.

Максималният срок за изпълнение на доставката е 5 месеца, а най-краткият - 4 месеца и 15 календарни дни. Общата стойност на оборудването не може да надвишава 5 776 327.00 лв. За претоварната станция в Карнобат пък сумата е точно 1 225 088 лв.

В обхвата на регионалното депо са включени за проектиране и изграждане на 1-ва клетка, инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци, локална станция за пречистване на инфилтрата и отпадъчните води, рециклиране на строителни и едрогабаритни отпадъци, съоръжение за възстановяване на материали, както и склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита. За колекторната система за биогаз и инсталация за оползотворяване на биогаза се предвижда само проектиране. До този момент за проектирането и стрителството бяха дадени 16 865 647 лв. без ДДС.

Според последните прогнози депото в Братово трябва да бъде завършено и пуснато в експлоатация до края на годината, въпреки че срокът за изпълнението му е до 25 април 2015 г.

Припомняме, че преди около месец екоминистерството наложи санкция на Община Бургас в размер на 5,2 млн. лв. заради регионалното сметище в Братово. Тогава кметът Димитър Николов обяви, че ще обжалва пред съда наказанието. МОСВ оряза парите за депото, което ще съхранява отпадъците на 9 общини. Санкцията била наложена на Бургас като водеща община по проекта.

„В мотивите на орязването обаче не са посочени конкретни нарушения, а се казва само, че има съмнения за нередности. Нормално е в такъв случай да подготвим жалба до съда, защото всички процедури по депото са минали през ресорните инстации по ОП, които са я одобрили без възражения, включително и през предварителния контрол“, каза кметът Николов.