Представят колекцията "Добруджа в старите картички"

Добрич Лайф

15-05-2014, 10:40

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Регионалният исторически музей в Добрич представя колекцията "Добруджа в старите картички", запечатала емблематични сгради, улици, пейзажи от първата половина на миналия век, някои от които вече не съществуват в картата на региона. Изложбата, подредена в дома-паметник "Йордан Йовков", е част от програмата на европейската инициатива "Нощ на музеите".
Пощенските картички, събирани десетилетия от дарители, представят изгледи от Балчик, Каварна, Силистра, Констанца, Тулча, Бабадаг и други селища в региона, пояснява фондохранителят в музея Живко Марков. Многобройни са фотокадрите от Добрич, съхранили старата чаршия, някогашните улици "Фердинанд" и "Реджина Елизабета", сградата на финансовата администрация, на съдебната палата отпреди възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България през 1940 година. Някогашните фотографи са уловили мигове от петъчния пазар в Тутракан, популяризирали са българската църква в Тулча, пристанището в
Балчик. На някои от картичките има ръкописни текстове от изпращачите, които също са отправка за историческото минало на селищата, съобщи БТА.
От Регионалния исторически музей апелират към притежателите на стари пощенски картички от добруджанските градове да направят дарение за сбирката. В колекцията вече са събрани повече от 200 образци на фотографията, посочват от музея.