Топенето на ледници в Антарктика е необратимо...

Животът

15-05-2014, 12:00

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Учени картографираха ледници

Уникално красивата ледена пещера в Скафтафел

На 15 май се отбелязва Световният ден за борба с климатичните промени

Денят на климата е обявен от страните членки на Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, подписана на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. В България документът е ратифициран през март 1995 г.
Всяка година еколози и политици от цял свят координират действията си за намаляване тенденцията към глобално затопляне. Изменението на климата е една от най-големите заплахи за живота на нашата планета. Използването  на въглища, петрол, газ, интензивното селско стопанство, изсичането на гори и много други човешки дейности увеличават количеството на парниковите газове във въздуха. Това повишава температурата на Земята, което води до стопяване на полярните ледове, качване равнището на океаните, наводняване на многолюдни ниски земи, както и до изчезването на стотици хиляди биологични видове, регулиращи качеството на околната среда, от което зависи нашето физическо функциониране като организми.

Топенето на големите ледници в западната част на Антарктика, които съдържат достатъчно вода, за да се вдигне нивото на океаните с най-малко един метър, се засилва под въздействие на глобалното затопляне и изглежда необратимо.

Това сочат изследвания, базиращи се на събирани повече от 40 години данни. Те показват, че топенето на ледниците в морето на Амудсен, в западната част на Антарктика е достигнало точка, от която няма връщане, обяснява гласиологът от Калифорнийския университет Ерик

Ригнът, който е главен автор на изследването, публикувано в "Геофизикъл Рисърч Летърс". Топенето на 6 от най-големите ледници там вече допринася сериозно за покачване нивото на океаните.

Те съдържат достатъчно вода, за да повдигнат нивото на океаните с 1.2 м. и се топят по-бързо от предвижданията на повечето учени. Това според проф. Ригнот изисква да се повишат прогнозите на Международната група експерти за промените в климата, пише БГНЕС.

Топенето води до намаляване на дебелината на леда, което пък от своя страна води до по-лесното му отделяне от скалната маса под него и срутването на ледовете в океана. Като единствена причина за това учените изтъкват затоплянето на водата в океана, в която плуват част от тези ледени маси.