Зам.-министър готов на бас за силно туристическо лято

Мисия Пловдив

15-05-2014, 15:58

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Екип на Plovdivutre

Всичко от Автора

12% повече визи за посетители от Беларус, откриват нови консулства

Готов да се хване на бас за оптимистичната си прогноза за силно туристическо лято бе днес зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Той откри Четвъртата международна среща на туроператорите, като подчерта, че отлив на туристи от България заради събитията в Украйна няма да има.

"Нали знаете, че обикновено пакетите се договарят поне половин година по-рано. Няма как да намалеят. И съм оптимист и отсега мога да хвана бас. Спечелих три баса между другото за зимния сезон и досега не си плащат. Готов съм да хвана бас, че ние ще имаме сериозен ръст на туристите над средния европейски за летния сезон", каза Ботев.

Като доказателство за думите си той припомни статистиката, че около 12% повече са издадените визи за Беларус.

"Договорихме нещо изключително – Словакия да издава шенгенски визи. Защото знаете, че 75-80% от беларусците идват в България с шосеен транспорт  - автобуси и с коли. За да могат да дойдат, без да минават през Украйна, защото техните тур.оператори се притесняват, а това много ги радва и увеличава интереса. Защото ще могат  да остават в Словакия и Унгария на връщане и оттам идва това 12% -то увеличение", каза още зам.-министърът.

До две седмици страната ни ще открие консулска служба в Екатеринбург, столицата на Свредловски регион, който е четвърти по богатство в Русия. Оттам целогодишно у нас идват около 120 000 - 150 000 туристи. По данни на световната асоциация по туризъм общият ресурс, който генерира туризмът в икономиката на България е около 11 милиарда лева, подчерта още Бранимир Ботев. В сумата влизат и съпътстващите дейности, освен директния продукт.

"Ние трябва да развиваме нашата база. Българските хотели са над средното ниво в Европа, имаме много добре подготвени кадри. Имаме 146 върхове над 2000 метра с огромен потенциал за целогодишен туризъм и ски туризъм, имаме най-високата концентрация на термални минерални води. Имаме невероятно културно-историческо наследство", заяви на срещата на туроператорите зам.-министърът.