Психолог: Дъждовното време отключва агресия и депресия

Животът

16-05-2014, 08:14

Снимка:

wellnesscenter.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Психологичните и емоционалните настройки се влияят от времето, защото сме част от природния цикъл

Забавянето на лятото заради непрекъснатите дъждове, които се изливат над страната, влияе на процесите, формиращи настроението.

Мрачните дни могат да помогнат за отключването на депресии или агресия. Психологичните и емоционалните настройки се влияят от времето, защото сме част от природния цикъл и подобно на растенията имаме подсъзнателни команди да се отворим за новия живот, обясни психологът Яна Костова.

"Липсата на слънце влияе и чисто химически на организма, тъй като не можем да си осигурим нужния ни витамин D. Освен това не се синтезират нужните хормони, които отговарят за щастливите ни състояния. Точно те ни правят радостни. Топлото време облекчава стреса и депресивните симптоми, ако ги имаме в психологичната картина", добави Костова пред "Новинар"

Нейният съвет е хората да изчакат търпеливо хубавите слънчеви дни със смирение. Докато те дойдат обаче, да не пропускаме да се радваме на заобикалящата ни цъфтяща пролет, макар и без слънце. По този начин ще изгрее вътрешното слънце между нас и близките ни, което е най-силният антидепресант.