Ива Пранджева, Йордан Йовчев и Николай Бухалов ще поведат Крос на толерантността

Мисия Пловдив

16-05-2014, 09:48

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За първи път у нас

Деца от Пловдив и областта  ще преминат заедно покрай основните храмове на вероизповеданията в първия Крос на толерантността у нас, който ще се проведе на 7 юни в Пловдив. Големите имена в спорта ни – Ива Пранджева, Йордан Йовчев и Николай Бухалов ще поведат учениците.

 „Идеята е да покажем, че младите хора у нас не приемат зачестилите в последно време прояви на верска нетърпимост и нетолерантност, на противопоставяне и омраза“, посочи председателят на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев, организатор на проявата.

„Естественото място на Кроса на толерантността е тук и младите хора ще покажат, че Пловдив, освен древен и вечен, е и град на толерантността“, добави д-р Енчев.  Примери за това пловдивската история носи. Но, те не бива да остават единствено в миналото. „Прояви от рода на това да се хвърлят камъни по Джумая джамия са недопустими. Днес ще е джамията, утре може да бъде синагогата, а след това и църквата „Света Марина“ - не трябва да го позволяваме“, каза председателят на Израелско-Български институт.

Кросът на толерантността ще се проведе броени дни след Деня на Йерусалим. „Двата града - Пловдив и Йерусалим, са пример за другите градове и страни как всички етноси живеят заедно с добро, с грижа за другия, с грижа за човека“, каза при отбелязването на Деня на Йерусалим в Пловдив преди една година посланикът на държавата Израел у нас Шаул Камиса Раз, когато заедно с докторите Невен и Ангел Енчеви и кметът Иван Тотев нарисуваха Картина на толерантността.

Пробегът на 7 юни ще тръгне в 10 ч. от Паметника на благодарността за спасените български евреи, ще премине през Джумая Джамия, църквата „Света Марина“ и ще завърши пред Общината. В Кроса на толерантността ще участват ученици от Пловдив и общините в областта. В него ще се включат и децата на главния равин  Йосеф Саламон, който пристига от София. Своята благословия за каузата на децата ще дадат и духовни глави на Българската православна, католическа, арменска църква и мюсюлманско вероизповедание.

Наградният фонд е 10 000 лева. Председателят на Израелско-Българският институт д-р Невен Енчев и посланикът на държавата Израел у нас Н.Пр. Шаул Камиса Раз ще връчват наградите. Те ще са за класиралите се на първо, второ и трето място – момчета, момичета, юноши и девойки, както и отборно - училищата.