Бургас плаче! Загубихме най-достойния си шампион, съгражданин и дарител!

Животът

16-05-2014, 11:40

Снимка:

Флагман

Автор:

Явор Томов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Голяма загуба! Почина Янчо Патриков!

Янчо Патриков издъхна на 70 годишна възраст след зверска катастрофа край Дебелт

Европейският шампион и легендата по свободна борба Янчо Патриков почина след зверска катастрофа на пътя Бургас - Средец близо до Дебелт. Инцидентът е станал тази сутрин около 9,17 часа. Легендарният Патриков е управлявал джипа си "БМВ Х5". Той е предприел изпреварване на ТИР. При прибирането си в собствената пътна лента поради насрещно идващ автомобил, джипът се е ударил в предницата на ТИР-а. Колата се е завъртяла и е паднала в крайпътна нива. В автомобила заедно с Патриков е имало и 40-годишна жена, с инициали С.К.. Двамата са откарани в болницата. Състоянието на жената е стабилизирано, съобщиха от МБАЛ-Бургас. Въпреки спешната намеса на лекарите Патриков е починал. Бате Янчо, както му казваха всички,  неотдавна отбеляза 70-годишния си юбилей.

Янчо Патриков ще бъде погребан в неделя в бургаските гробища.Съпругата му Дора и двамата му синове Калоян и Георги са в шок от случилото се.

История

Янчо Патриков има богата спортна кариера. Той бе треньор на ЦСКА и на националния отбор. Негови възпитаници са сред най-изявените състезатели в борбата. В България Янчо Патриков е с най- дългогодишния стаж над 50 години - като състезател, треньор, член на управителния съвет на Българската Федерация по борба.

От 1963 година до 1972-ра бе активен състезател в националния отбор. От тогава до 1992 година е старши треньор на ЦСКА и помощник треньор на националния отбор, старши треньор на младежкия национален отбор, старши треньор на мъжкия национален отбор и началник тежка атлетика на ЦСКА. Републикански шампион, шампион на Дан Колов, балкански шампион от Любляна, европейски шампион от "София '69", европейски вицешампион от "Карлсруе '66" и "Истанбул '67". През 1968 година става световен студентски шампион в Истанбул и шампион на армиите на социалистическите държави в Монголия, пише Бургас днес и утре. Патриков печели и бронзов медал от Световното в Канада. Бил е на Олимпийските игри през 1968 г. в Мексико и Сеул 1988 година.Като член на Управителния съвет на ФК „Черноморец” допринася за възхода на футболния отбор - от „В” в „Б” група и „Б” в „А” футболна група.

Почетен гражданин е на градовете Бургас и Средец. Председател на училищното настоятелство на спортното училище в Бургас „Юрий Гагарин”. Председател бе на Обществения съвет на спорта в Българската армия.

Янчо Патриков е роден е на 15 март 1944 г. в с. Светлина, Община Средец.