Над 1000 деца от Добрич са преминали вероучение за 5 години

Мисия Добрич

16-05-2014, 12:28

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Като всяко начало беше трудно. Радващо е, че имаше много хора, които подкрепиха нашата идея. Това заяви в ефира на радио „Добруджа" председателят на сдружение "Гражданско общество за Добрич" Детелина Симеонова по повод пет години от въвеждането на обучение по православно вероучение в детските градини на Добрич.
Симеонова изказа специални благодарности на хората, които са застанали зад идеята – тогавашният общински съвет, отдел „Образование" в община Добрич, както и директорите на детски градини. От сдружението благодариха и на всички дарители, които финансират часовете по църковно обучение в забавачките. Първоначалното впечатление беше, че ние искаме да направим децата строго религиозни, а ние искахме да внедрим само добродетелите на религията и традициите на християнското семейство, които са типични за българската култура през вековете, каза Симеонова. Тя подчерта, че грижата за околните е една от чертите, които формират колективното съзнание на една нация. Преподавателят Ренета Трифонова призна, че в началото е имала известни притеснения, „защото по думите, децата освен, че трябва да се учат, трябва и да се възпитават". Уча ги как да се борят със злото и да имат имунитет срещу него, каза още Трифонова.
Добрич стана първият град, който през 2009 година въведе църковно обучение в забавачките. Решението бе взето от тогавашния Общински съвет. До момента над 1000 деца са преминали часове по православно вероучение.
Днес сдружението ще отбележи годишнината с тържество под надслов „Поуки за малки и големи", което ще бъде в залата на кукления театър от 17.00 часа. Детските градини, в които учат вероучение, ще представят притчи от библията и молитви.