Съдът върна 6 картини на Златю Бояджиев на наследниците му

Животът

16-05-2014, 13:07

Снимка:

Радио Пловдив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Спорът е с 22-годишна давност

Върховният касационен съд реши спора между наследниците на Златю Бояджиев и Градската художествена галерия - Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив”, Исторически музей – Пловдив за собствеността на 6 картини на емблематичния автор, предаде Радио Пловдив.

С решението си магистратите връщат на наследниците на Златьо Бояджиев  картините „Баташкото клане”, „Обяд на моето семейство”, „Кукери” „Мъж на колене” и „Разстрел”

Една от картините по спора „Молебен за дъжд” съдиите оставят във владение на Градската художествена галерия.

Спорът е с 22-годишна давност. От далечната 1992 година семейството има документи и свидетели, че иска да прибере картините в наследствената колекция, оставена от Златю Бояджиев. Отказът на местната власт в лицето на различни по партийна принадлежност кметове през годините и най-вече на ГХГ и ОИ”Ст. Пловдив” принуди наследниците да предизвикат проверка на Комисията по култура към Народното събрание и на Министерството на културата.

Констатацията на министерството на културата е „...че за картините няма документи и са с неизяснен статут”, но семейството трябва да води дело, за да си ги върне”.

Това не остави избор на наследниците Георги Бояджиев и Златин Бояджиев, които заведоха дело в пловдивския окръжен съд за връщане на произведенията.