Станаха ясни щетите на Лазур

Очаква се сумата по погасяването им да надхвърли 150 000 евро

Три от модулите на LED системата на стадион Лазур са изгорели напълно и не могат да се възстановят. На панелите в съседство до опожарените пана са нанесени значителни щети, които ще станат ясни след като бъде възстановено захранването и се направят проби от командното табло на системата. Единствено незасегнати са двете странични части от стената, които са позиционирани зад двете врати на стадиона. Щети има по захранващите кабели, връзките и специалното окачване на системата, които трябва също да се възобновят изцяло.

168 са счупените и изкъртени седалки на стадион Лазур след описа направен от служители тази сутрин. Два раздела от оградата от по три метра всеки са изтръгнати и се налага да бъдат възстановени. Изкъртени са 14 метални пилона и пръчки. Нанесени са и редица щети по терена вследствие на огъня и многобройните факли, които паднаха вътре в игралното поле. Повредена е и настилката около терена от страната на привържениците на Ботев Пловдив.

Все още няма точна сметка за нанесените щети, но се очаква сумата по погасяването им да надхвърли 150 000 евро. Предстои да бъде подписан протокол и да се стартират ремонтните дейности на стадиона.

Електронната система на Лазур бе закупена преди няколко години и в момента е най-модерната на български стадион. Цената и надхвърля 1 милион лева.

Независимо от неприятния инцидент на Лазур, мачовете на "канарчетата" от Лига Европа ще се играят на стадиона в Бургас, но от клуба – собственик на съоръжението апелираха към феновете да се въздържат от подобни действия, т. като по този начин не помагат по никакъв начин на отбора си. Освен това подобно поведение в Европейските турнири ще бъде жестоко санкционирано, както финансово, така и с лишаване от домакинство.

Още от днес служителите по осигуряването на стадиона започват възстановителните дейности. От ръководството на Черноморец се надяват сумите за възстановяването на щетите да пристигнат в кратки срокове, т.като "акулите" са зле финансово и сами едва ли биха се справили с проблема, а някои от детайлите - специално за  LED системата, трябва да се поръчат от чужбина.

Времето до първия двубой на Ботев в Евротурнирите е кратко и това се изискват незабавни действия, за да може Лазур да покрие отново критериите за провеждането на Евромачове.