Мерят кръвно безплатно на центъра

Животът

16-05-2014, 13:33

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Утре от 10 до 16 часа

Във връзка със Световния ден за борба с хипертонията – 17 май, на лощад “Централен” в Пловдив, срещу Централна поща ще се проведе национална акция по безплатно измерване на кръвното налягане. Акцията стартира в 10,00 ч  и ще продължи до 16,00ч.

За осма поредна година у нас, на 17 май, в градовете София, Пловдив, Русе, Плевен, В. Търново, Ст. Загора, Бургас, Шумен, Сливен, Благоевград и Варна, от 10 до 16 ч., Българската Лига по Хипертония в партньорство с държавни, бизнес и неправителствени организации ще проведе кампания на открито под мотото: „ Самостоятелен контрол на кръвното налягане и диабета – двойна грижа за живот”. В 11-те града, на публични места ще бъдат разположени пунктове, където ще се правят измервания за свързани с хипертонията проблеми: безплатно консултиране на гражданите, измерване на тегло и кръвно налягане на желаещите, и откриване на предсърдно мъждене с портативни апарати, без необходимост от ЕКГ.

Хипертониците в целия свят наброяват 1 милиард, а  прогнозата за 2025 година е техният брой да достигне 1.5 милиарда. Повишеното кръвно налягане е причина за: смъртта на 9.4 милиона хора по света; 50% от сърдечните заболявания, инсултите и сърдечната недостатъчност; 13% от смъртността в света и над 40% от смъртността при хората с диабет. Хипертонията е водещ риск за феталната и майчина смъртност при бременни, за деменция и бъбречна недостатъчност. Приблизително 4 от 10  възрастни над 25г.имат  хипертония и в много страни още 1 от 5 имат прехипертония.

Световният ден на хипертонията (WHD) се подкрепя официално от Международното дружество по хипертония (ISH), Световният ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF). Всички тези организации (WHD, WKD, WASH, IDF) работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.