Правят мониторинг на Поморийското солено езеро

Новините

16-05-2014, 17:12

Снимка:

bedtime.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

На основата на данните ще се предприемат мерки срещу замърсяването и нерегламентирания добив на лечебна кал

Правилната експлоатация на Поморийското солено езеро и възстановяване на неговите свойства и биологичен баланс  бяха тема на работна среща  между  експерти от БАН,  кметът на Община Поморие общински съветници, представители на НПО и граждани.
Идеята да се направи среща с експерти от БАН възникна по време на първото заседание на Консултативния съвет по икономическо развитие и растеж на морската община.
„Основната ни задача е да запазим екосистемата и всичко свързано с правилното функциониране на езерото. Лечебната кал ни дава възможност за развитие на балнеотуризъм, който ще ни осигури целогодишен туристически сезон и трябва оптимално да се възползваме от тази възможност.” – каза кметът Иван Алексиев.
Предстои да бъде сключено споразумение между Община Поморие и Българската академия на науките за изготвяне на периодичен мониторинг на състоянието на езерото и резултатите от човешката намеса въз основа, на който да се предприемат мерки за възстановяване и запазване на ресурсите му, включително и мерки срещу замърсяването и нерегламентирания добив на лечебна кал.