Каякарят Боян Николов на път през три морета

Животът

16-05-2014, 17:14

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Пресичайки три морета, българинът Боян Николов ще осъществи мечтата си да гребе повече от два месеца без прекъсване. На път за Гърция той избра Балчик, за да разкаже за пръв път за своите преживявания, надежди и впечатления при продължителното оставане сам в морето.

На пресконференция в хотел "Мистрал" в Балчик днес той съобщи, че се налага да промени първоначалния маршрут на своето плаване, което трябваше да завърши в турския град Мармарис.

Причина за това е настояването на външно министерство и турските власти каякарят да спазва стриктен маршрут и график на плаването си, което е невъзможно с оглед на атмосферните условия и изненадите, които всеки момент може да поднесе морето.

"Това е най-вече изпитание на волята и психологията на човек, а не толкова на физическите му възможности", каза Боян Николов. Той разказа още, че по време на дългите самотни плавания през главата му минават всякакви мисли, но основната е свързана с неговото оцеляване и придържане към разумни постъпки, които ще го доведат до успешен финал. Сигурността си Боян доверява и на новите технологии - благодарение на GPS предавател, който на всеки 10 минути отчита позицията му.

Плаването, наречено "През три морета", започна на 1 май от Силистра, продължи през делтата на Дунав, след което то „се влива“ в Черно море. Заради наложените неизпълними изисквания на властите, каякарят ще пътува с автомобил от село Резово до гръцкото пристанище Александруполис, откъдето ще потегли отново с каяк до крайната спирка - Игуменица.

В Балчик Боян с удоволствие похапна шницел и яхния, които няма как да приготви на газовия си котлон край морето. Тук той ще напълни каяка си с прясна вода, ориз, спагети и консерви, за да продължи напред в преследване на мечтите си.

38-годишният каякар има приятелка, с която сега комуникира от морето, но е категоричен, че тя няма място в едно такова пътешествие.

Проектът "През три морета" се осъществява с подкрепата на Столична община и фирми, дарили средства и техника, за плаването.