ДКЕВР: Няма основание за повишаване на цената на тока

Мисия

16-05-2014, 18:34

Снимка:

ТПП Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДКЕВР с изнесена приемна в Стара Загора

В сградата на Областната администрация в Стара Загора днес се проведе изнесена приемна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране започна провеждане на изнесени приемни дни в областните градове на България. Инициативата е част от пакет от мерки, предприети от Комисията, които имат за цел подобряване на работата с жалбоподателите. Днес беше в сградата на Областна администрация Стара Загора, но приемният ден премина със слаб интерес от страна на гражданите. За да се срещнат със старозагорци, пристигнаха двама от членовете на регулаторния орган - Димитър Димитров и Илиян Илиев.

Резултатите от одитите на лицензиите на Електроразпределителните дружества дават много ясна картина, че нито ремонтите, нито инвестициите са достатъчни. Като няма инвестиции, как ще има увеличение на цената на електроенергията? Това заяви след приемен ден в Стара Загора Илиян Хистов Илиев - член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Отива към потребителя нещо, което той трябва да заплати и трябва да знае какво има в него. В случая има нещо, което абонатът не го дължи. И тези одити го доказват, обясни Димитър Димитров - член на ДКЕВР. Те подчертаха, че такъв комплексен одит се прави за първи път и обхваща периода 2008 - 2013 г.

Установените нарушения от страна на ЕРП-тата са 2690. За всяко от тях ще има акт и наказателно постановление. Всяко едно наказателно постановление по закон е от 20 000 до 1 млн. лева, добави Илиян Илиев.
До 2015 г. енергийният пазар в България трябва да бъде напълно либерализиран. От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране съобщиха още, че имат амбицията заедно с другите участници в процеса, пазарът да бъде отворен до един месец. Тогава всеки ще има право да избира да избира доставчик на електроенергия.