Бургас става образец със супер модерна автогара за 7,5 млн лева

Животът

17-05-2014, 10:00

Автор:

Явор Томов

Всичко от Автора

Реконструкцията е една от най-големите инвестиции у нас

Започва мащабен ремонт на автогара "юг" в Бургас. Строителството ще стартира до няколко месеца, а стойността му ще надхвърля внушителните 7,5 милиона лева.

Предстоящата реконструкция е една от най-големите инвестиции у нас. От автогара "Юг" тръгват автобуси за Южното Черноморие, София, Варна. Там се предвижда се да бъде изграден чисто нов терминал. Сградата ще включва нова супер модерна чакалня, топ офиси и устройства за купуване на електронни билети и карти, табла за информация в реално време, кафене, помещения за шофьори и диспечери. Ще бъде изградена също спирка на бързите автобусни линии в посока комплексите „Изгрев” , „Славейков” и „Меден рудник”.

Пространството в района гарата ще бъде достъпно за хора с увреждания. По предварителен план е заложено трасе за велоалея. Пълен ремонт ще претърпи прилежащата инфраструктура, ще бъде изградена и нова светофарна уредба.

 

Супермодерната автогара на Бургас ще струва близо 8 млн. лв.

Автор:
Topnovini.bg
Сряда, 14.05.2014 | 18:23
previous next

Ремонтът на автогара „Юг” в Бургас се очаква да започне още тази година. Вече е обявена обществена поръчка, с която местната администрация търси изпълнител на мащабния проект. Стойността му надхвърля внушителните 6.2 млн. лева без ДДС (или около 7.5 млн. лв. с ДДС).

Автогарата, откъдето тръгват автобусите за Южното Черноморие, София, Варна, от години не е ремонтирана. Предстоящият реконструкция е една от най-големите инвестиции.

Предвижда се да бъде изграден чисто нов терминал. Сградата включва чакалня, офиси и устройства за купуване на електронни билети и карти, табла за информация в реално време, павилион и кафетерия, помещения за шофьори и диспечери.

Преустройството включва също изграждане на спирка на бързата автобусна линия в посока к-с „Изгрев” и к-с „Славейков”, както и спирка на Бързата автобусна линия в посока к-с „Меден рудник”. Пространството ще бъде максимално достъпно за пешеходци, както и за хора с увреждания. Ще бъде осигурено и трасе за велоалея.

Пълен ремонт ще претърпи прилежащата инфраструктура, ще бъде изградена и нова светофарна уредба.

Целият проект е съобразен с настоящата визия на района и ще кореспондира напълно със сградите в съседство и Гаров площад. Идеята е автогарата да осигури отваряне на града към морето.

 
- See more at: http://burgas.topnovini.bg/node/513253#sthash.kUbMSqm2.dpuf