Бургас се включва в инициативата "Нощ на музеите"

Бургас Лайф

17-05-2014, 08:53

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Всички събития тази вечер за безплатни

С изложбата "Шарен свят"  тази вечер от 18.30 ч. в Исторически музей (Бургас, ул. Лермонтов 31) ще бъде открита "Нощта на музеите" в Бургас.
Национален исторически музей – София гостува в Историческата експозиция с атрактивната изложба на българско традиционно облекло. Векове наред традиционното ръчно тъкачество е едно от основните занятия на българската жена. Тя изработва по-голяма част от тъканите за облекло, за домашна употреба и уредба в своето семейство. Тази многовековна традиция, в която българката влага предаваните от поколение на поколение естетически и художествени постижения, в някои райони на страната е запазена жива до наши дни. Изложбата ще остане в Бургас до 20 Септември.

Ето и останалите събития по часове:

18:45 ч. Природонаучен музей (Бургас, ул. К.Фотинов 30)
КАМПАНИЯ „ЩЕ НАМЕРЯТ ЛИ НОВ ДОМ В МУЗЕЯ?“
Не е тайна, че праисторическите животни са интересни не само на децата, но и на възрастните. За съжаление, в цяла България подобни експозиции с вкаменелости, съществуват едва в няколко музея. Във фонда на Природонаучния музей се съхранява истинско богатство от непоказвани досега фосили. Техният брой надвишава хиляда, а само фрагментите от бозайници са над 100. В музея е отделена зала, която да бъде посветена само на древния свят на фосилите, но са необходими средства за преустройството й.
В тази връзка Природонаучният музей е организирал кампания за набиране на средства, чиято кулминация ще бъде в „Нощта на Музеите“ с  Благотворителен базар от 18:45 до 00:00 часа

ИЗЛОЖБА „ПРИРОДАТА РИСУВА МАГИЯТА НА КАМЪНИТЕ”
Трудно е човек да откъсне поглед от красивия ахат. Това е камък за хора с въображение и нестандартна мисъл – поети, художници, ваятели, откриватели. Критериите цвят - прозрачност тук отстъпват на заден план след тези за щрих, рисунък и уникалност. Тази изложба ще даде възможност на всеки посетител да се докосне до магията на камъните, да провокира въображението си и да усети непреходната им красота.

ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ – над 2000 експоната, над 400 фотографии, рисунки и карти. Трите етажа на експозицията са озвучени с природни звуци.

18:00 – 00:00 ч. Етнографски музей (Бургас, ул. Славянска 69)
ВЕЧЕРИНКА В БРАКАЛОВАТА КЪЩА
Ще звучат любими стари градски песни. Посетителите ще имат възможност да се фотографират в атмосферата от края на ХІХ и нач. на ХХ век.

ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ - представя историческото ядро на стария Бургас с неговата традиционна култура и бит. Тук се намира и най-атрактивната колекция от български традиционни облекла от всички етнографски групи в Бургаския край. Представени са уникални ритуални костюми и накити от 19в., свързани с обредни практики и народни празници, характерни само за региона.