Светкавица удари самолет, кацнал на летище Пловдив

Мисия Пловдив

17-05-2014, 14:21

Снимка:

pan.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

British Airways се е разминал със сериозен инцидент над небето на България

Самолет Airbus A320 - BA890 (с регистрация G-EUYC) на British Airways се е разминал със сериозен инцидент над небето на България преди 3 дни, съобщи pan.bg.

За това алармираха разтревожените пътници на самолета.

Ербъсът е летял по редовната връзка Лондон-София. Излетял е нормално на 14 май в 9.00 часа (по Гринуич) от летище Хийтроу, Лондон.

Трябвало е да кацне в 13.15 (българско време) на летище София. Тук обаче започват и проблемите. Точно тогава се разразява голямата буря над София, която впоследствие удари и Северозападна България. Силният страничен вятър и градушката не позволяват на екипажа да кацне.

Той прави 3 захода за кацане, като при третия път в пасажерския салон се чува силен гръм, а самолетът е разтърсен, според разказите на пътниците.

Стюардесите се справят професионално със задълженията си и успокояват всички. Впоследствие се оказва, че самолетът е ударен странично от светкавица. След неуспешния заход за кацане и силния удар от светкавицата, пилотите действат бързо и набират рязко височина като се пренасочват към Пловдив. Там времето се оказва добро и благодарение на професионализма на екипажа, Ербъсът каца малко след 13 и 45 на летище Пловдив.

Пътниците са извозени с автобуси до София, за сметка на авиокомпанията. Екипажът остава да пренощува в хотел в Пловдив, защото самолетът трябва да се провери от технически екип на летище Пловдив.