Галина Стоянова стана Неротариански кмет на годината

Мисия

17-05-2014, 17:16

Снимка:

ТПП - Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Старозагорец оглавява Ротари дистрикт България

Кметове получиха високи отличия от Ротари България

Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Казанлък Галина Стоянова станаха Неротариански кметове на годината, а Цонко Цонков на Каварна и Панайот Рейзи на Созопол - Ротариански кметове на годината.
Престижните отличия бяха връчени по време на годишната национална конференция на Ротари България, която се провежда в Стара Загора на 17 и 18 май.

Наградите са за подкрепата, която градоначалниците оказват на ротарианските клубове в реализирането на значими за обществото проекти. Предстои в Казанлък да бъде изградена велоалея, а на входовете на града да бъдат монтирани монументи с герба на града. Работим с Ротари клуб - Казанлък в тясно сътрудничества, за да направим града ни още по-хубав, сподели Галина Стоянова.

В основата на ротарианството лежи приятелството и ако идеята бъде реализирана в световен мащаб, няма да има войни и нищета. Ще се реализират повече проекти, насочени към хора, които имат нужда от помощ, това заяви проф. Улрих Шпандел, представител на Президента на Ротари Интернешънъл. Един от глобалните проекти, по които работи Ротари, е изкореняването на детския паралич. Допостигането на целта ни остана една малка крачка, която щяхме да направим досега, ако не бяха войните, каза още проф. Шпандел. Все още има случаи на заболяването в Афганистан, Пакистан, Нигерия и Сирия.

Заради наличието на детски паралич в Сирия, България е застрашена от пренасяне на заболяването. В тази връзка ще бъдат ваксинирани между 50 000 и 70 000 деца, в това число всички бежанци, както и неваксинираните в страната, независимо от етническата принадлежност. Ако на едно дете да не бъде поставена ваксина, заради несъгласие на родителите, може да доведе до разпространение на заболяването. Средствата за ваксината ще бъдат осигурени от Фондация Ротари, съобщи нейният регионален координатор Калчо Хинов.

В момента Ротари България работи по 10 големи проекта и два - с национална значимост. Те са на обща стойност 400 000 щатски долара. Сред тях е проекта на Ротари клуб - Стара Загора. Той е насочен към оборудване на сензорна стая за деца с аутизъм и е за 50 000 долара, съобщи Дистрикт Гуверньорът на Ротари България доц. Валентин Стоянов. Сред официалните гости на конференцията беше кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
В България има 88 Ротари клуба, в които членуват 2200 души. Общо присъединените към ротарианската хуманитарна кауза са около 4000 души.