В Пловдив: Светослав Малинов възхитен от изделията на българските занаятчии

Това трябва да се види в Брюксел, категоричен бе кандидатът за евродепутат от Реформаторския блок

"Това трябва да се види в Брюксел". С тези думи Светослав Малинов, втори в евролистата на Реформаторския блок и член на Европейския парламент от 2009 г. си тръгна от Панаира на занаятите в Пловдив след топло посрещане и много разговори. Той се ангажира Занаятчийската камара да може да представи българските традиции в Европейския парламент в Брюксел. Повече от час продължиха разговорите му с родни занаятчии за впечатляващите им умения и изделия, а също и за българската традициия. Кандидатът за член на Европейския парламент си тръгна от Пловдив със сувенирна миниатюрна гайда, подарена му от български майстор с пожеланието за успех на България в Европа.

Преди това, пред Шатрата на Реформаторския блок на площад "Централен" Светослав Малинов разговаря със симпатизанти, приятели, пловдивчани и им предостави личния си отчет като евродепутат.

"Вие ме познавате, но аз съм готов да отговарям на вашите въпроси и сега", каза Малинов. Той посочи като основен приоритет създаването на Общ енергиен европейски съюз и включването на България в него. "Това е типичен пример на възможност през обща политика на ЕС да се помогне на всички български граждани - индивидуално, семейно, на фирми, на малки фирми - всички ще бъдем облагодетелствани, ако цените на енергийните източници се намалят. Това може да стане чрез общо договаряне и България трябва веднага да участва в учредяването на този съюз. И да бъде една от първите. Стига сме били последни, предпоследни", каза Светослав Малинов.

В отговор на въпроси на граждани Светослав Малинов пое ангажимента да продължи битката за премахване на визите за българи пред САЩ и Канада, която той счита от работата си като член на ЕП досега и като своя лична кауза.

Малинов посочи като конкретна инициатива и промяната на правната рамка за бежанците. "Убеден съм, че защитата на националния интерес изисква не само да пледираме за повече средства от ЕС. Нужни са нови правила, така че да не пада бремето на бежанците по един несправедлив начин само върху няколко държави", каза още Светослав Малинов.