Бойко Борисов: Дебат със Станишев? Под нивото ми е

Новините

19-05-2014, 01:08

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Щях да направя магистрала "Хемус" само с 15% български пари, сега тя е забравена до 2020-та година, каза лидерът на ГЕРБ

Сергей Станишев трябва да се яви на дебат с Томислав Дончев. Те и двамата са водачи на листи за европарламента, нека дебатират. Аз няма как да се явя срещу него, не ми е на нивото. Аз съм човек, който определя кой да е в листите, а той кандидат за евродепутат. Ако исках, щях да се сложа начело и да изляза на дебат с него, но сега няма как - той не ми е на нивото. Това заяви днес във Варна председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по повод обвиненията, че не отговаря на поканите за дебат на БСП-лидера.

„Орешарски ще бяга, той нали така направи преди четири години - задължи ме с половин милиард пасив в държавата. Изхарчи парите до август и избяга. Те това се готвят да направят до октомври. Дотогава каквото има да изхарчат и да оставят ние пак да стягаме колана. Няма шанс държава, която не работи, да има просперитет”, коментира Борисов във връзка с изказването на Пламен Орешарски, че няма опасност НЕК да фалира. По думите му за една година сегашното управление е задължило енергийната система със 600 милиона повече заради потискането на цената на тока. „Ние се опитвахме също да задържим цената на тока, за да я понесат хората. В един момент не можеше да се задържа повече и повишихме цената. Видях разчетите. Или трябваше да фалирам НЕК, както прави Орешарски в момента, за да поддържа ниска цена на тока, или да вдигнем цените. Разликите сега отиват в НЕК и дълговете й минават вече 3 милиарда, затова не дават цифри. Всяка фирма в България е задължена до 31 март да предаде финансовия си баланс. Само НЕК не ни дава, защото не бил готов”, коментира Борисов. „Оставихме им Българския енергиен холдинг с 3 милиона пасив, сега са над 2 милиарда. Няма как да ги гледаш тези цифри и „пощальонът” (министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, бел.ред.) да говори, затова ги крият до изборите. Техният шеф на ДКЕВР каза преди месец, че трябва да се вдигне цената на тока. Смениха шефовете, за да може до изборите да говорят, че цената на тока ще пада. При мене мините бяха на печалба, сега взеха 20 милиона, за да си платят заплатите”, каза още Бойко Борисов.
Лидерът на ГЕРБ припомни, че предишната Тройна коалиция е приела Закона за възобновяемите източници във връзка с коментарите на министър Драгомир Стойнев, че причина за дисбаланса в енергийната система са присъединените по време на управлението на ГЕРБ възобновяеми енергийни източници. „Аз с „пощальон” няма да споря, те ако искаха да говорим на тези теми, щяха да се явят на вота на недоверие. Напомням на този човек, че предишната Тройна коалиция прие Закона за възобновяемите източници. Когато има действащ в сила закон, кой може да спре инвеститорите да не инвестират? Този „пощальон” чува ли се какво говори, нещо повече - те умишлено бяха сгрешили закона тогава и това го има черно на бяло. Ние на два пъти им намалихме цената и накрая спряхме тези възобновяеми източници, въпреки огромния вой на посланици и инвеститори. Съпартийците на Стойнев бяха приели закон за 860 лева за вятъра и за слънцето. Ние променихме закона, то излиза, че ние сме присъединили. Как няма да присъединиш, когато законът те задължава да го направиш”, посочи експремиерът.
Във Варна Бойко Борисов обърна внимание и на факта, че сегашното правителство е извадило магистрала „Хемус” от оперативната програма и са заявили, че ще я строят с пари на българските данъкоплатци. „Те никога няма да построят „Хемус” с пари на данъкоплатците. Разликата е, че аз щях да построя магистралата само с 15% пари на българите, другите 85% щяха да дадат европейците. А сега е ясно: до 2020 година за „Хемус” няма да се мисли. Това е първото голямо поражение върху Северна България”, посочи Борисов. Според него магистралата е жизненоважна за туризма в този регион.
Във връзка с проекта за преместването на пристанището във Варна Бойко Борисов каза: „Те са царе на представянето - Дунав мост има четири първи копки преди да дойда аз, АЕЦ „Белене” има три първи копки, „Южен поток” го чакаме всеки месец да го открият. Те в това отношение са царе - да гледат от кораб къде какво ще има в светлото бъдеще. Но това пристанище без магистрала „Хемус” ще има излаз само към Крим. Надявам се варненци да си дават сметка. Те са интелигентни хора, разбират го. Не знам какво трябва да направим в Брюксел в последствие. Да се молим и да върнем „Хемус” обратно в оперативната програма”, коментира Борисов. Той припомни, че Дунав мост 2 и магистрала Люлин са били 100% провалени проекти при встъпването на ГЕРБ на власт. „Правили сме го два пъти, да се надяваме, че ще го направим трети път”, посочи Борисов.
Той коментира и проекта „Южен поток”: „Няма по-нормално нещо от това, придобитият в България природен газ да може да тече по тръбите на „Южен поток”. Лидерът на ГЕРБ допълни, че след няколко години България ще бъде основен производител на газ за Европа, защото в страната ни има огромни количества конвенционален газ. Не само находището „Хан Аспарух”, а и в Терес, Силистар - доказани, с приключени сондажи. „Румънците започнаха да теглят газ от находището „Хан Аспарух”. Румъния добива газ, както ние добиваме 12% от Галата. Всяко наше забавяне е пари за държавата. Трябва да им се дава зор всеки ден да пуснат газа оттам”, обясни Борисов. Той бе категоричен, че няма да подкрепи строителството на АЕЦ „Белене”. Според него единият реактор от АЕЦ „Белене”, който е 2/3 платен, е трябвало да се прехвърли в Козлодуй. Там има 1000 инженери, има инфраструктура, обоснова се той. След време на мястото на реактори 1,2,3 и 4 пък да бъде сложен нов, модерен реактор, който да замени сегашните руски - 5 и 6, и евентуално 7-ми - от "Белене".