32 неправителствени организации настояват за безопасност по улиците

"Безопасни улици от Валя" с апел към общините

С отворено писмо до медиите Фондация "Безопасни улици от Валя" апелира към общините да изготвят програми за намаляване на пътните произшествия.

Според представители на фондацията, следствие на проучване са стигнали до изводите, че общините не разполагат с нужните специалисти, които да гарантират безопасността по улиците. "На такива постове се назначават хора, които с действията си вместо да правят улиците в съответното място по-безопасни, правят точно обратното. В същото време се прилагат морално остарели и не безопасни практики, а не се взима под внимание съвременния Европейски и Световен опит от държавите с най-малко инциденти", се казва в откритото писмо. "Повечето Общини нито имат изготвени програми за намаляване на пътните произшествия, нито са чували, че трябва да имат такива програми, към които да се придържат. Резултатът е постоянно увеличаване на инцидентите в много населени места!", алармират от "Безопасни улици от Валя".

Това искане, подкрепено от много други организации, ще бъде входирано във всяка една Община в България, както и до Министъра на транспорта, Министъра на регионалното развитие, Областните управители, Председателите на общински съвети, директорите на ОДМВР.

В писмото от Фондацията настояват всяка община да изготви Програма с конкретни цели и задачи за изпълнение на препоръките дадени от Националната стратегия за подобряване безопасността на движение по пътищата 2011-2020г. Да се съгласува от Общинския съвет във всяка община назначение на "Главен урбанист", който да започне действия по преобразуване на жилищните комплекси и централни градски части в добре организирани и обозначени зони "30 км/ч"; прекратяване на порочната практика за презастрояване на жилищните райони; поставяне на обезопасени пешеходни пътеки по всички основни пешеходни маршрути в населените места; създаване и обособяване на Бус ленти и Велоалеи на основни пътни артерии и създаване на условия за безпроблемно движение на градския транспорт; преразглеждане на всички подготвени проекти, свързани с пътната инфраструктура и жизнената среда.

От Фондацията настояват още за обезопасяване на всички пешеходни пътеки, особено в районите на детски и учебни заведения - с легнали полицаи, повдигнати пешеходни пътеки, стеснявания на пътното платно, разширяване на тротоари, островчета и т.н. да се засили контролът от страна на всички органи по спазването на правилата за движение.

Всяка община да поиска от Правителството отпускане на средства от фонда, в който се събират глобите от камерите за контрол на двожението, в който има вече над 30 млн.лв. за закупуване на камери.

Писмото е подписано от 32 неправителствени организации в страната.