Джаз иконата Джордж Гарзон води безплатен майсторски клас в Стара Загора

Гуруто на съвременната импровизация свири творби на български композитори

Световноизвестният саксофонист Джордж Гарзон ще участва в тазгодишния фестивал „Джаз форум Стара Загора“, който ще се проведе от 12-и до 14-и юни в Града на липите.

Гуруто на съвременната импровизация, както го наричат най-авторитетните световни джазови издания, ще изнесе безплатен  майсторски клас на 13 юни 2014 г. Същата вечер Джордж Газрон ще свири произведения на български джазови композитори като гост-солист в проектите на Петър Славов – син, и Биг бенда на Българското национално радио.

Забележителният саксофонист Джордж Гарзон е роден в САЩ през 1950 г. Едва 6-годишен, вече е увлечен сериозно от музиката. Началното си образование получава в Бостън, а първият му инструмент е тенор-саксофон. На голямата джазова сцена Гарзон става популярен през 1972 г. с триото „The Fringe“. Заедно с басиста Джон Локууд и барабаниста Боб Галоти записват няколко знакови албума и гастролират по целия свят. В своята богата музикална кариера Гарзон работи с множество звезди от първа величина като Майкъл Брекър, Еди Гомес, Денис Ървин и др. Като част от нонета на Джо Ловано става носител на „Грами“.

Освен брилянтен инструменталист, Джордж Гарзон е и композитор. Музиката му носи очарование и удивителна топлота, звуците се движат леко и изящно, красотата и романтиката в нотите му намират незабавен горещ отклик у слушателите. В композициите си Гарзон хармонично съчетава на пръв поглед абсолютно несъчетаеми мелодични линии: нежността и лиричността внезапно се превръщат в агресия и изблик на противоречиви чувства.

Достигнал световна популярност, Джордж Гарзон не спира да развива таланта си. Педагогическата му работа с млади музиканти се базира на уникална методика по импровизация. Лекциите и демонстрациите му как два часа може да се импровизира само върху 5 тона му спечелват прозвището „Гуру на импровизацията“. През последните 25 години Гарзон е преподавател в колежа „Бъркли“, в Ню-Йоркския университет и в още няколко престижни учебни заведения. Сред студентите му са имена като Джошуа Редман, Бранфорд Марсалис, Марк Търнър, Данило Перез и др.

Входът за всички събития е безплатен.