Бургаски младежи раздават ябълки срещу наднормено тегло

Животът

19-05-2014, 15:27

Снимка:

eofdreams.com

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Акцията бележи Европейския ден за борба със затлъстяването

Младежи ще раздават ябълки и информационни брошури по бургаските улици „Александровска“ и “Богориди“. Проявата стартира днес в 19.00 часа и ще отбележи Европейския ден за борба със затлъстяването.
Доброволците са обучени в направления на едни от най-наболелите здравословни проблеми на съвременното човечество. Сред тях са агресията и употребата и злоупотребата на наркотични вещества,  рисковото сексуално, инфекциозните заболявания, костните деформации. Събитието се организира от Община Бургас, младежки клуб "J.J.Cool A" Общински съвет по наркотични вещества и Регионална здравна инспекция.
Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – сътношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека. Медицината отдавна е доказала, че наднорменото отлагане на мазнини в човешкия организъм е заболяване с много сериозни последици. Честотата на затлъстяването се повишава с изключително бързи темпове в световен мащаб. Според официалната статистика понастоящем 250 млн. души от населението на планетата са диагностицирани със затлъстяване, а 1.1 млрд. - с наднормено тегло, като тенденцията е до 2015 г. тези цифри да достигнат респективно 700 млн. и 2.3 млрд. Още по-тревожни са фактите, че броят на децата в света със затлъстяване под 5-годишна възраст надхвърля 5 млн. На територията на Европа наднорменото тегло засяга около 50%, а затлъстяването около 20% от населението, като Централна и Източна Европа са сред най-силно засегнатите райони.
В България свръхтеглото и затлъстяването също е масово разпространено явление. По данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи в България 200 хиляди деца са със свръхтегло, а 67 хиляди от тях – със затлъстяване.