Шефът на "Бони" бил засечен на пътя

Близки и приятели се сбогуваха с голяма скръб с Борислав Николов

"В небето гори ярка звезда. Нека светла бъде паметта!". Това е написано на фирмената страница на "Бони холдинг" във Фейсбук в памет на трагичната гибел на шефа й Борислав Николов. Месец след като навърши 50 години, той загина в сряда при зверска катастрофа на магистрала "Тракия", пише Стандарт.

Бизнесменът пътувал към Пловдив с джипа си "Мерцедес GL". Валяло и пътят бил хлъзгав, а Николов обичал да кара бързо. На 26-ия километър, близо до Ихтиман, джипът се блъснал в дясната мантинела, след което се прехвърлил над нея, преобърнал се и спрял в нива. Очевидци позвънили на 112, но дошлият с линейка лекар само установил смъртта на Николов. Според първата версия на полицията причината за катастрофата е прекалено високата скорост, но вече има и хипотези, че джипът на бизнесмена е бил засечен и в опита си да спре рязко, той е загубил контрол върху мощната машина. "Николов обичаше високите скорости, но бе много опитен шофьор и едва ли би излетял от пътя, ако нещо не се е случило", коментират близки до починалия.

"Поклон пред този достоен човек. Човек, който никога не съм срещал, но за когото в продължение на 15 години слушах само и единствено положителни неща. Почивайте в мир г-н Николов!". Това е написал на страницата Боян Георгиев, един от над 150-те, които във Фейсбук изразиха съболезнования на семейството му.

"Беше сред малкото българи, които успяха в бизнеса, но останаха добри хора. Имаше голямо сърце", твърдят негови служители.

Роденият в Ловеч бизнесмен превърна за 23 години "Бони холдинг" в една от най-големите месопреработвателни компании в България.

Бизнесът му минава и през трудни моменти, за които той разказва пред медиите. "Разбрах нещо много страшно - всички свинекомплекси в страната, които бях купил и 120 000-те животни, са като воденичен камък, който тегли фирмата надолу и не може да излезе на плюс, защото генетиката на животните е лоша. Тогава въпросът беше огромен и труден, какво да направим? Взех генерално, но много тежко решение - да се изколят всички тези 120 000 животни в България, които имахме". Тогава Николов влиза във връзка с учени от датска фирма, която е водеща в генетиката на свиневъдството. През 2010 г. "Бони" вече има над 200 000 прасета от датска порода. Продуктите на холдинга се произвеждат в четирите фабрики за месопреработка (три в Ловеч и една в Карлово).

Със смъртта на Борислав Николов браншът губи един от най-сериозните инвеститори. Беше много отговорен и предприемчив човек. Жалко е, че само месец след 50-годишния му юбилей си отиде по такъв нелеп начин. Необяснимо е това, което се е случило. Той беше пример как се работи с широки мащаби. Впечатляващо е, че предприятията му преработват и месо от животни, отгледани в собствени ферми. Не се скъпеше да инвестира и в производството, и в разширяване на дейността. Жалко, че в разцвета на силите си ни напусна, а можеше да постигне и още. Убеден съм, че освен близките, приятелите и колегите за него скърбят и многобройните му работници и служители, защото беше много човечен към всички.

„ Живееше и шофираше на макс”,  Кирил Вътев, собственик на "Тандем"

Борислав беше абсолютен професионалист. Живееше така, както шофираше - на максимални обороти. Винаги караше бързо, дори ми е давал съвети как да взимам завоите при дъжд, за да не занася автомобилът. Преди десетина години имаше друг подобен инцидент с друга кола, бяха заедно с жена си. Но този път беше фатално.

Борислав Николов беше много добър наш колега. Много амбициозен и истински професионалист. Той дава хляб на 1200 души, които работят при него. Отиде си млад и много добър човек. Жалко!