Заради баловете се променя алкохолната забрана по време на изборите?

В охраната между 23-25 май се включва и жандармерията

Заради съвпадането на изборите за евродепутати с абитуриентските балове тази година употребата на алкохол в изборния ден ще бъде забранена само около местата за гласуване, информира БНР.

От СДВР съобщиха, че през следващите дни в София ще има засилено полицейско присъствие, тъй като освен баловете и изборите, предстои честването на 100-годишнината на футболен клуб Левски. В охраната на събитията между 23 и 25 май ще се включи и жандармерията.

Заповедта на кмета Йорданка Фандъкова за употреба и купуване на алкохол в изборния ден тази година е променена заради провеждащите се абитуриентски балове, това съобщиха от столичната дирекция на вътрешните работи.

Алкохол няма да се продава в деня на вота, но само в районите около секциите.
Така на практика за празнуващите абитуриенти на 24 и 25 май няма да има забрана да употребяват алкохол в заведенията, в които те празнуват, казаха от столичната полиция.

Проведени са до момента срещи с директорите на 123 училища в София, като са уточнени маршрутите за абитуриентите. За първи път обаче тази година абитуриентите няма да бъдат изпращани от училищата, а от специално определени места в София като зала "Фестивална", зала "Универсиада" и храм-паметника "Св. Александър Невски".

76 са пък заведенията, които са дали заявка в СДВР, че на 24 и 25 май там ще има празнуващи абитуриенти, уточниха още от СДВР.
От Пътна полиция казаха, че ще използват мобилните камери, за да заснемат евентуални нарушения на зрелостниците
тази година, като това не е в противоречие с решението на ВАС.

Над 2 хил. полицаи ще охраняват мероприятията през идната седмица, казаха още от СДВР и допълниха, че също се очаква на 23 май да бъде проведен приятелски футболен мач между отборите на Левски (София) и Лацио във връзка със 100-годишнината на "синия" клуб, а след това в столицата ще има и шествие на "сините" фенове.

Най-много абитуриентски балове ще има на 24 и 25 май заради това ще има засилено полицейско присъствие в София.