По-ниските хора живеят по-дълго

Животът

19-05-2014, 17:15

Снимка:

novini.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Откритието ще помогне на учените да разработят лекарства, които да предотвратят стареенето и свързаните със старостта болести

Пряка връзка между височината на човек и продължителността на неговия живот откриха японски учени. Това съобщава Science daily.

Оказва се, че по-ниските хора притежават защитна форма на гена на дълголетието FOXO3. Той води до по-малки размери на тялото и до по-дълъг живот, пише puls.bg.

Специалистите изследвали участници, разделени на две групи – с височина под 1,58 см. и такива над 1,65 см.

В изследването са участвали повече от 8000 американци с японски корени, родени между 1900 и 1919 г. Начина на живот и здравословното състояние на доброволците е било проследявано от специалистите в продължение на години.

Близо 1200 от мъжете са починали на възраст между 90 и 100 години. 250 от доброволците в проучването все още са живи.

Изводите показват, че хората с по-нисък ръст живеят доста по-дълго именно заради наличието на живителния ген.

Те установили още, че миньоните по-рядко имат проблеми с нивата на кръвната захар и по-рядко са засегнати от ракови болести в сравнение с високите участници в проучването.

“Открихме, че хората, живеещи над  100 години, имат мутация на ген, който повлиява растежния хормон. Това се случва и в природата - понитата живеят по-дълго от конете, малките кучета живеят по-дълго от големите кучета. Очевидно, това е валидно и при хората”, обясняват изследователите.

Това откритие вероятно ще помогне на учените да разработят лекарства, които да предотвратят стареенето и свързаните със старостта болести.

Вече са разработени медикаменти, които понижават нивото на растежния хормон у хора с тумори, тай като някои тумори са зависими от растежния хормон.