Осъден на смърт: Снимайте екзекуцията ми, защото може да ме боли

Животът

20-05-2014, 07:31

Снимка:

БЛИЦ

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Убил мъж, който живял с бившата му интимна приятелка

В американския щат Мисури осъден на смърт затворник, чиято екзекуция трябва да се състои идната седмица, подаде молба, в която настоя умъртвяването му да бъде заснето с камера, защото се страхува, че то ще бъде "болезнено", пише БЛИЦ.

Ръсел Бъклю, който навърши 46 години миналия петък, трябва да умре в 00:01 часа в сряда. Той е осъден на смърт за убийството на мъж, който живял с бившата му интимна приятелка в Югоизточен Мисури през 1996 година.

След убийството Бъклю е изнасилил жестоко бившата си приятелка и е стрелял по полицаи по време на преследване. Адвокатите на Бъклю са подали молбата за заснемането на екзекуцията с мотива, че клиентът им има медицински проблеми, съобщава Mother Jones.
"Бъклю е иска това, за да разполага с важни доказателства за случващото се по време на екзекуцията. Неговата глава, врат, гърло и мозък имат слаби, деформирани кръвоносни съдове, които могат да се спукат, което да доведе до кашляне, задавяне и задушаване, или да попречи на циркулацията на смъртоносния препарат, което да доведе на свой ред до удължена и ужасно мъчителна екзекуция, докато той се бори за всяка глътка въздух. Затова Бъклю иска да запише какво се случва", се казва в молбата.
Бъклю страда от вродено състояние, което води до повредени кръвоносни съдове и тумори. Той заяви пред АП в телефонно интервю в петък, че често кърви от очите и ушите. Лицето му постоянно го боли и трябва да взима обезболяващи на всеки шест часа.
В светлината на неговото здравословно състояние и обърканата екзекуция през април на Клейтън Локет в Оклахома, Бъклю казва, че е силно притеснен какво може да се случи с него. „Притеснявам се, че ще ме боли. Притеснявам се, че мога да изпадна в клинична смърт. Разбирам, че семейството на жертвата иска възмездие, но така и моето семейство ще стане жертва“, казва още той.
През март 1996 година Бъклю проследява своята бивша приятелка Стефани Пруит до паркинга за мобилни домове Кейп Гирардеу, където живял Майкъл Сандърс. Пруит и двете й дъщери били отседнали при Сандърс заедно с двамата му синове.
Бъклю застрелял Сандърс пред очите на Пруит и децата, след което отвел бившата си приятелка в отдалечена местност и я изнасилил. Когато местен полицай по-късно вечерта забелязал Бъклю, започнало преследване. Бъклю стрелял по полицая, но не уцелил. Стражът на реда отвърнал на стрелбата и леко ранил беглеца в главата.
Бъклю бил задържан, но по-късно успява да избяга от затвора и да се скрие в дома на майката на Прути, където нападнал жената с чук. Тя успяла да избяга и да се обади в полицията. Малко след това Бъклю бил отново задържан.
Бъклю твърди, че съжалява за стореното и твърди, че ще пренапише завещанието си, за да плати колежанските разходи на двамата синове на жертвата.