Почина най-възрастната родопчанка

Животът

20-05-2014, 13:57

Снимка:

rodopi24.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Седмици, след като отпразнува своя 104-ти рожден ден

Баба Сафие Ефендиева, най-възрастната родопчанка, почина на 104-годишна възраст.

В началото на месец май тя отпразнува своя 104-ти рожден ден в родното си село Сивино, съобщават от 24smolian.com и всекидневника "Родопи Смолян".

Баба Сафие живееше сама в къщата си, която поддържаше чиста и подредена. Вдовица бе от 50 години насам. Отказваше да отиде в Смилян, където живее единственият й останал жив син. Казваше, че няма нужда от помощ, а е жадна само за приказка. Не беше пила лекарства през живота си, освен при една пневмония преди около 15 години. Чуваше и виждаше. Приживе баба Сафие сподели, че е религиозна и всяка година по един месец пости, а от месото яде само пилешко. Не подбира храна, но най-често в менюто й има качамак и кисело мляко, казваше още столетничката. Сама си сееше и отглеждаше фасул. Наследниците й казват, че е много добър човек, никого не е обидила през живота си. Баба Сафие така и не се бе оплакала от нищо. Казваше, че е живяла хубав живот.

Най- възрастната жена в планината на столетниците – Родопите, в момента е 102-годишната Юлка Чолакова. Тя живее в село Дружинци, община Кирково. 150 лева пенсия получават и парите не ми стигат, хубавото е, че за лекарства харча само 10 лева, пише rodopi24.