Москва няма да признае изборите в Украйна

Новините

20-05-2014, 15:43

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Санкциите срещу Русия няма съществено да й навредят

Ситуацията в Украйна не дава възможност за произвеждане на президентски избори така, както е редно, затова Русия едва ли ще ги признае за легитимни. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за телевизия "Блумбърг". В същото време новите украински управляващи съобщиха, че няма да успеят да подготвят изборите в някои от югоизточните райони на страната, които искат независимост.

Дмитрий Медведев коментира, че не е съгласен с твърденията, че Русия се стреми да присъедини някои украински региони."Колкото до разните хипотези, че Русия би желала да присъедини някакви допълнителни земи, това е само пропаганда; дори не искам да го коментирам", заяви руският министър-председател.

НАТО и САЩ обаче обявиха, че Москва все още не е изтеглила войските си по границата с Украйна. Според Кремъл пък вече тече подготовка за това. В граничните райони са разположени около 40 000 руски войници, които породиха опасения от инвазия.

Най-добра гаранция за териториалната цялост на Украйна според него би могъл да стане пряк диалог между Киев и всички региони на страната. Санкциите срещу Русия няма съществено да й навредят; въвеждането на ограничения ще остане без резултат, увери Медведев.

"Никой от тези сценарии не е катастрофален за икономиката на страната ни, макар че някои ограничения естествено може да са доста болезнени.Това няма да доведе до нищо - просто ще се смени администрацията в САЩ, Обама ще бъде сменен от друг президент и всички ще забравят за тези санкции; никой няма да спечели от това", убеден е руският премиер.

Според него Русия има план за ответни действия, с които да отвърне на санкциите на САЩ "в зависимост от развитието на ситуацията". "Ако нещата се развият зле, то въпреки че сме против каквито и да било санкции, естествено сред всички ответнимерки има не само мерки за общо подобряване на ситуацията в икономиката у нас, но и мерки, които може да бъдат насочени спрямо съответните държави", подчерта Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСC.