Живка Аладжова се срещна с посланика на Република Корея

Мисия

20-05-2014, 18:25

Снимка:

Областна администрация Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Корея гостува в Града на липите

Областният управител се срещна с посланика на Република Корея в България Н.Пр. Шин Менг-хо и с консула на азиатската страна Хуанг Ин-Сунг.

Гостите бяха придружени от ректора на Тракийския университет проф. дсн Иван Станков и главния секретар на ТрУ доц.д-р Таня Танева.
Аладжова приема Шин Менг-хо за втори път след визитата на посланика в Областна администрация през септември миналата година. Двамата обсъдиха развитието на Стара Загора през последната година, възможностите за инвестиции в региона и културното сътрудничество.

„През миналата година имах възможност да Ви представя предимствата на област Стара Загора и всичко, с което тя се отличава. Промяна има и тя е, че Област Стара Загора вече е на второ място в България по БВП вследствие на политиката на правителството. Това е от голямо значение за нас, тъй като по този начин се повишава стандартът на живот в региона. Повишеният икономически растеж до голяма степен се дължи на увеличението на работата на мощностите в комплекса „Марица Изток”, който е енергийното сърце на страната.
Използвам случая, че тук е професор Станков, за да благодаря на него и цялото академично ръководство, тъй като залагаме много на младите, а смея да твърдя, че от Тракийския университет излизат едни от най-добре професионално подготвените кадри”, сподели Живка Аладжова по време на разговора си с г-н Менг-хо.

Тя разказа на госта си и за организираната в Областна администрация вчера кръгла маса за възможностите за взаимодействие между средното образование, висшето образование и бизнеса. „Политиката на правителството е насочена към създаване на такива условия за младите хора, че те да реализират успешно в нашата страна. За тази цел в университетите студентите трябва да получават такава подготовка, че с придобитите знания и умения да бъдат полезни на бизнеса, на работодателите и да теглят икономиката на България напред”, каза областният управител на Стара Загора.
„Виждам, че Стара Загора е по-красива от миналата година”, бяха първите думи на посланикът на Република Корея Шин Менг-хо в разговора му с Живка Аладжова. „Приемете моето уважение към Вас като областен управител на развиващата се област като Стара Загора. Поздравления за икономическите показатели, които ми съобщихте”, добави г-н Менг-хо. Той определи аграрното производство като сфера, в която има сериозни инвестиционни намерения от корейски фирми. В тази връзка, по думите му, ще са необходими човешки ресурси – професионалисти, част от които се обучават и в ТрУ. Дипломатът представи и презентация от корейска фирма, специализирана в областта на преработката на отпадъци, чийто високотехнологични услуги биха могли да се използват при бъдещо изграждане на завод в региона.