Сайт предсказва Вазов на матурите

Новините

21-05-2014, 06:20

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

МОН избира тема от 30 варианта, над 11 млн. са възможните комбинации за теста

Абитуриенти се нахъсваха взаимно преди матурата вчера, публикувайки в нета автори, които очакват да им се паднат на изпита. 
В един от ученическите сайтове се появи информация, че темата твърдо ще бъде върху Иван Вазов или Димитър Талев според "сигурни източници". В друг "гадателски сайт" пък зрелостници тестваха вероятността даден автор да се падне на изпита. Фаворит на сайта също бе Вазов. Много от учениците директно питаха електронната врачка "Ще взема ли матурата?".
От просветното министерство заявиха, че сигурността на изпитите е гарантирана, но въпреки всичко хора на МОН също следяха форумите. Темата за изпита изтече през 2010 г., когато се теглеше от общо три варианта. Заради това на следващата година образователното ведомство увеличи броя на вариантите, от които се избира, така че да не може авторът да бъде изнесен предварително. Днес изборът ще бъде между 30 варианта, формулирани върху 15 автори. Изпитният тест пък ще бъде генериран едва в пет часа сутринта, като въпросите ще се избират електронно от над 11 млн. варианта. Абитуриентите пишат четири часа, като през първия от тях нямат право да излизат. Техният изпит почва в 8 часа. 58 442 абитуриенти са подали заявления за явяване на изпита. Миниматурата на седмокласниците започва в десет и продължава два часа и половина. Резултатите на учениците от 7 клас ще станат готови на 4 юни, а на абитуриентите - на 9 юни.