Плетенето на рибарски мрежи става национално съкровище?

Животът

21-05-2014, 11:38

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Специална комисия избра хилядолетния занаят да представлява Бургаска област в Националната система "Живи човешки съкровища“

Комисия, утвърден от областният управител разгледа кандидатурите, постъпили за първична селекция  на регионално ниво по Националната система „Живи човешки съкровища - България” – 2014. За участие в постъпиха три кандидатури в Областна управа – Бургас, като и трите бяха допуснати до участие в селекцията:  Кандидатурата подадена от РИМ Бургас на  занаят плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и вентери с индивидуален носител Сталин Илиев, предложението от НЧ Светлина 1906 за Лазаруването в Еркеч и обредното  представление "Кукер без маска” подадена от ИМ „Проф. Д-р Александър Фол” – Малко Търново с групов носител Кукерска дружина  в града.
След разглеждане и обсъждане на кандидатурите, комисията с председател д-р Миглена Иванова – н. с. І ст. в ИЕФМ към БАН и членове Пламена Кирова – гл. уредник отдел „Етнография” при РИМ-Бургас и Росица Топалова – уредник отдел „Етнография” при РИМ-Бургас, реши, че за участие в националния етап по попълване на Национална система „Живи човешки съкровища - България” от името на област Бургас продължава кандидатурата „Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и вентери: хилядолетен занаят от Бургаския залив.
Поддържането на системата цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения.  През  юни национална комисия ще обсъди и оцени излъчените регионални кандидатури и ще направи предложение до министъра на културата за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Публичната церемония по тяхното обявяване и награждаване ще се състои на 24 юни 2014 г. в Министерството на културата.