Стефан Цанев определи чистотата на българския език като стратегически проблем

Чистотата на българския език е държавен стратегически проблем. Не само трябва задължително да се изучава книжовен български език във всички основни, средни, висши български училища, трябва да се въведе езиков ценз за публичните личности, заяви Стефан Цанев в словото си на общоградското тържество в Добрич за Деня на първоучителите Кирил и Методий.

Творецът упрекна българските политици и държавници, че "говорят нехайно, немарливо, примитивно". Това не е техен личен проблем, те действат разрушително върху езика на цялата нация, каза Стефан Цанев, пише БТА.

Писателят призова да пазим българския език и българската азбука като очите си. В тези дни на всеобща омраза и разделение,  на Интернет и глобализация все още ни е останало нещо, което стои високо над идеологиите и политиката, над богатството и бедността, над краткия ни живот, над вечността. Едно последно общо нещо, което ни свързва и обединява, което все още ни кара да се чувстваме един народ. Това са българският език и българската азбука. Без тях като народ ние отиваме в небитието, заяви Стефан Цанев.