Смъртоносната тайна на антибактериалните сапуни

Антибактериалният сапун би трябвало да ни помагне да сме чисти и здрави, нали?

Оказа се, че крие опасна съставка. Природата и хората спечелиха малка победа вчера, когато в Минесота, държавните здравни служби решиха да забранят антимикробната химическа съставка "Триклозан", която се използва при производството на сапуни и други продукти, тъй като има вредно въздействие върху околната среда, животните и в крайна сметка върху човешкото здраве (Триклозанът (5-хлоро-2-(2,4-дихлорофенокси)фенол) е бяло прахообразно бактерицидно и фунгицидно вещество, което се използва при производството на сапун, лосиони, дезодоранти, гелове за душ, кремове, пасти за зъби, кухненски прибори, пластмаса; в козметиката, и др. Произвежда се в САЩ от 60-те години на 20 век. Структурата му е сходна на тази на хексахлорофена. Температурата му на топене е 55-57°C. Трудно се разтваря във вода, но е мастноразтворимо вещество и свободно преминава през клетъчните мембрани. Когато проникне в клетката, триклозанът блокира синтеза на ензима Еноил-АПБ редуктаза, който е жизненоважен за оцеляването на много бактерии и гъби.Ако се съедини с хлора може да се образува хлороформ, който вероятно е канцероген - по данни от Укипедия).
Триклозана спечели овации при появата си на сцената, заради надеждите, които му се възлагаха по отношение на антисептичното му действие. Той убива бактерии, гъбички и други микроби ефективно. Доказателствата са, че като съставка на флуорида в пастата за зъби, става причина да се избегнат заболявания на венците. Но само толкова.
Проблемът е, че страничните ефекти са много и доста различни. Дисруптор хормона, наричан още ендокринен разрушител, притесни учени по света. Вероятно, може да се окаже, че всъщност съставката Триклозан е диоксин, а всъщност, диоксините са вредни за човешкото здраве.
Дали това твърдение ще се докаже, тепърва ще проследим. А ако все пак сте ришили да използвате такъв сапун, помислете.