Петър излиза на приключение в открито море

Животът

22-05-2014, 14:20

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

На кануто ще качи 260 кг товар - храна за космонавти, мед, ядки и шампоан за солена вода

Петър Делчев е приключенецът, който на 10 юли ще прекоси сам с лодката си Черно море. Тръгвайки от най-южната точка – Бургас, стигайки до най-източната, която се намира в Грузия, писателят ще измине почти 1200 км без спиране. Това разказа самият той в Пловдив.

Идеята ми е от дълго време – 24 години. С каяк не е трудно да се гребе в морето, защото е изключително мореходна лодка. Не се притеснявам от това дали съдът ще издържи, а дали аз ще издържа.

Експедицията ще продължи 22 дни в открито море, като през цялото време в специален сайт всеки може да види точно в коя точка се намира Делчев.

На кануто, което е дълго 5,7 метра, той ще носи точно 260 кг товар. В открито море Петър ще излезе с 10 литра запас от вода, а след привършването й той ще може да си прави сам със специална машина за опресняване на солена вода. Храната, която ще  вземе със себе си, е космонавтска. Тя обаче няма да му дава необходимата енергия и ще бъде допълвана с мед и сушени ядки. Шампоан за солена вода пък ще предпази кожата му от рани е екземи в откритата шир. Специален спасителен плот, дълъг 1,5 метра, ще бъде използван за почивка. Фотосолар ще му дава ток и ще поддържа батериите на помпи и др.

Петър Делчев има дълъг опит в морето. Не може да се сравнява с капитаните на кораби за далечно плаване или ветроходците, които са постоянно във водата, но съчетанието му с дългогодишния му опит с каяците е голям плюс за предстоящата експедиция.

Законите за напускане на страната обаче не позволяват да излиза извън страната с такъв вид лодка, затова името му ще е в екипажния списък на 12-метрова яхта. „Ще излезна като екипаж, а кануто ми ще бъде зачислена като лодка на яхтата”, каза Петър.

Веднага след напускане на страната яхтата ще се насочи към Бургаския залив. Първите два дни Делчев ще гребе успоредно с големия плавателен съд. След това яхтата ще се позиционира на турското крайбрежие, като първите няколко дни ще се намира на около 500 км от него. С времето тази дистанция ще се скъсява, като в най-близкия момент кануто и плавателният съд ще са на 30 км един от друг.  

Днес бе бе подписан договор за откупуване правата на книгата на Петър Делчев "Трънски разкази" между него и Кръстю Кръстев - директор на Драматичен театър – Пловдив.

А ние му пожелаваме попътен вятър и успешно приключение.