Бургас подава ръка на карибската перла Ла Сейба

Мисия Бургас

23-05-2014, 08:14

Снимка:

tury.ru

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Ла Сейба е сред най-големите градове в Хондурас и по население е колкото Бургас

Бургас и град Ла Сейба, Хондурас могат да разработват съвместни културни и икономически проекти. Това се казва в писмо от кмета на Бургас Димитър Николов, което председателят на Дружеството за приятелство България - Хондурас Спас Ташев, в присъствието на членовете на общинския съвет на Ла Сейба,  връчи на кмета на града Карлос Алехандро Агилар Понсе. В писмото се изразява желание за побратимяване на двата туристически града, които имат и сходни икономики.

До изпращане на официалния документ от бургаския кмет се стигна, след като той бе подробно информиран за желанието на Ла Сейба да се побратими с един от двата големи черноморски града на България. Спас Ташев, който е определен за почетен консул на Хондурас в България и координаторът на проекта по побратимяването Георги Дракалиев предложиха на кмета Николов този град да бъде Бургас.

Ла Сейба е сред най-големите градове в Хондурас и по население е колкото Бургас. Той е най-голямото пристанище на страната на Карибско море, има международно летище и е център на туризма в региона.

В близост до града протича и единствената река в света, носеща името на страната ни - Рио Булгариа. Реката е открита от българи, установили се да живеят в Хондурас след края на Първата световна война. Техните потомци, чийто брой днес е между 7000 и 10 000, на 24 май за първи път ще вземат официално участие, представяйки част от българската култура, на големия международен карнавал в Ла Сейба.