Историческият музей в Кърджали е пострадал от земетресението

Няма пострадали - хората са се разминали само с уплаха

В Кърджали се извършва оглед на сградата на Историческия музей, където по първоначални данни има напукана колона и паднали витрини.


До момента има два подадени сигнали в оперативния дежурен център. Единият е за разрушен комин на сграда, а другият за паднала тухла върху кола. Екипите на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” работят по случаите. От двата квартала на Кържали „Студен кладенец” и „Байкал” са се оплакали, че има големи пукнатини по стените на няколко къщи. Собствениците не са застраховали жилищата си и не знаят как ще се справят с щетите.


"Паркираните на улицата автомобили се люлееха, пищяха аларми, полилеите се клатеха като махало на часовник с голямо отклонение, от рафтовете на секциите хвърчаха книги и сувенири", разказаха обитатели на по-ниските етажи в блоковете.


Жена, живееща на 10-ия етаж, решила да излезе на терасата. Точно тогава започнал земният трус и тя буквално се озовала на пода. "Беше невъзможно да стана, а внукът ми на годинка беше сам в стаята си. С пълзене се отправих натам, но вратите не се отваряха, беше шокираща минута", разказва уплашената жена.


"Черпехме се с приятели за празника в заведение на открито, изведнъж всичко по масата задрънча и взе да пада, а отсрещните блокове се огъваха, най-близкият до нас се пропука", обясни мъж от квартал "Възрожденци" в Кърджали.


Проф. Николай Милошев от БАН предупреди в извънредната емисия на БНТ да очакваме дълга серия от вторични трусове. Такива се усещат все още в Кърджали, но според специалистите така земята ще освободи напрежението и ще се успокои.