България избира евродепутати

6,5 млн. българи са с право на глас

6 533 828 души ще имат възможност да упражнят правото си на глас на изборите за членове на Европейския парламент.

Изборният ден започва в 6.00ч. и ще продължи до 19ч., а гласуването не трябва да продължи след 20:00 ч. Забавяне с един час може да има в случаите, когато в секционните избирателни комисии няма необходимия кворум.

Преброяване на гласовете започва след затваряне на избирателната секция.

Днес избираме 17-те български евродепутати, които ще представят страната ни в Европейския парламент.

Изборите за членове на Европейския парламент от Република България се произвеждат по пропорционална изборна система с национални кандидатски листи на партии и коалиции от партии - чрез преференциално гласуване и независими кандидати. В разпределението на мандатите участват партиите, коалициите от партии и независимите кандидати, получили действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота (частното от деленето на общия брой на действителните гласове на национално ниво на броя на членовете на Европейския парламент от Република България; когато частното не е цяло число, националната избирателна квота е най-близкото до това частно по-голямо цяло число.)

Централната избирателна комисия ще обяви резултатите от гласуването, както следва: получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите от партии при избори за членове на Европейския парламент от Република България - не по-късно от три дни след изборния ден; имената на избраните членове на Европейския парламент от Република България - не по-късно от 5 дни след изборния ден.

При произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България резултатите от гласуването се обявяват след обявяване приключването на изборния ден във всички държави - членки на Европейския съюз, в рамките на изборния период, определен от Съвета на Европейския съюз.