303 344 пловдивчани застават пред урните за евровота днес

Мисия Пловдив

25-05-2014, 06:00

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Повече от 3 хиляди млади хора ще дадат гласа си за първи път

303 344 пловдивчани имат право на глас за днешния евровот. Повече от 3 хиляди са младите хора, които ще застанат пред урините за първи път, заяви за Plovdivutre председателят на 16 РИК Деница Чингарова.

Близо 4 хиляди наброяват челновете на секционните комисии в Пловдив. 466 са секциите, плюс три подвижни.

Изборният ден започва в 6,00 и ще продължи до 19,00 часа. Ако тогава все още има чакащи да дадат гласа си, председателят на СИК събира техните лични документи. Ще продължат да гласуват тези, на които са събрани личните карти, но не по-късно от 20,00 часа. Избирателят трябва задължително да носи документ за самоличност при гласуване.

Важно за тези, които са загубили личните си документи:

Хората, които са без валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, могат да гласуват с удостоверение. И днес тези могат да бъдат получени от 08,00 ч. до 17,00 часа. Те се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.

Ако подавате заявление по постоянен адрес за издаване на лична карта, удостоверението може да се издаде във всяко РУП, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация. Тези удостоверения са валидни само за изборния ден на 25 май 2014 година.

Изисквания за спазване на законността в изборния ден:

В изборното помещение не се допускат лица с поведение, накърняващо добрите нрави, въоръжени и носещи опасни за живота и здравето на гражданите предмети; Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Забранява се изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение след приемането им от секционната избирателна комисия в предизборния ден, по време на гласуването и преброяването на гласовете и предпочитанията (преференциите).

Забранява се изнасянето на бюлетини от избиратели извън изборното помещение.

Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда при необходимост и по решение на СИК.

Как се гласува:

Къса се горният край на бюлетината, където е нейния номер, след което се слага печат. Според нововъведенията в Изборния кодекс всяка бюлетина има уникални серийни номера. Така реално единият номер на бюлетината остава на кочана, а другият (идентичен с него) се отрязва непосредствено преди пускането в урната и се поставя в отделна кутия. В стаичката за гласуване ще има списък на листите на партиите - номерата, кандидатите и техните номера. При техническа грешка избирателят има право да получи втора бюлетина.

Хиксчето трябва да се сложи отляво на бюлетината, а отдясно се слага хикс на номера на преференцията. Този вот не е задължителен. Отдясно, където е мястото за вота на преференция, избирателят избира номера на конкретния кандидат-евродепутат, което не е задължително. След като гласувате и предадете бюлетината си на комисията, се къса и вторият номер, който е отдолу, слага се вторият печат и едва тогава се пуска в урната и реално избирателят е гласувал.

Всеки гражданин на държава - членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, има право да избира членове на Европейския парламент от Република България, ако е навършил 18 години към изборния ден , има статут на продължително или постоянно пребиваващ в Република България, живял е най-малко през последните три месеца в страната ни или в друга държава - членка на Европейския съюз, не е лишен от правото да избира в държавата членка, на която е гражданин, и предварително с писмена декларация е заявил желанието си да упражни правото си на глас на територията на Република България.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен