Сигнали за нарушения в изборния ден (обновява се)

В Русе извозват ромското население до урните, за да гласуват за ДПС

ПП ГЕРБ–Русе подаде жалба до ОД на МВР–Русе и РИК-Русе. На територията на село Тетово се извършва организирано извозване на ромско население до изборна секция №198 и обратно. Транспортът се осъществява с леки автомобили: Форд Мондео, светло сив металик, с регистрационен номер Р2503АР и Фиат комби, светло сив металик, с регистрационен номер Р8325АК. 

В Банско в деня на размисъл са били разпространени агитационни флаери на ПП „България без цензура“

Това е в нарушение на чл.182, ал.4 от Изборния кодекс.

До СИК № 9 в Банско има залепен предизборен плакат на ПП „България без цензура“ на по-малко от 50 м ., което е нарушение с чл.182, ал.1 от Изборния кодекс, жалват се представители на политически партии.

Жалба в изборния ден е регистрирана и в Русе. Тя е подадена малко след 7 часа от страна на пълномощника на партия "Българската левица" Мариян Димитров. Причината са налепени предизборни плакати до секция.

Има две жалби за нарушения на изборите в Пловдивска област, съобщи пред Дарик председателят на  17-та Районна избирателна комисия Енчо Захариев.

В Брестовица са се раздавали агитационни материали в деня на размисъл и за това е сигнализирал кметът на селото.

Другата жалба е свързана с нерегистрирани представители на политическа партия в Асеновград. В областта са регистрирани общо около 3 500 застъпници.  Очаква се комисията да вземе решение по постъпилите до момента жалби.

Пет жалби за нарушения в деня за размисъл и в изборния ден са постъпили в Районната избирателна комисия във Варна до този момент. Три от жалбите са постъпили в деня за размисъл, днес са постъпили една писмена и една устна жалба, по които в момента се извършват проверки.

Представители на малцинствата във Варна гласуват ударно за членове на Европейския парламент. Противно на навиците на тази етническа група, рано тази сутрин до изборните секции в ОУ "Патриарх Евтимий" във Владиславово бяха извозени десетки роми, които се наредиха на дълги опашки пред секции 298 и 300, съобщават наши източници. Според тях цяла Варненска област се наблюдава масово гласуване на ромски избиратели. Според запознати целта на организирания вот непосредствено след старта на изборния ден е той да остане скрит от полезрението на медиите и респективно на обществото.

------------------------------------------------------------ - 10.50 часа:

Спокойно до този момемнт протича изборният ден. Вече четири часа минаха от официалното отваряне на секционните избирателни комисии в страната. Във всички 11 500 СИК и 168 в чужбина евровотът протича нормално.

„Постъпиха сигнали във връзка със затруднение в избирателния процес. За някои от тях от РИК са предприели действия. В Кърджали, при предаването вчера на избирателните списъци, при отпечатването е допусната грешка – две страници липсват. Община Кърджали ще предоставят на секционната избирателна комисия съответните липсващи страници от избирателния списък, за да може да протече спокойно избирателният процес", заяви за Нова говорителят на ЦИК Алексъндър Андреев.

"В три избирателни секции в Овча купел, Габрово и Исперих от СИК е показан вота на избирателя. Там се взети съответните решения, за да може това повече да не се получава. При откъсване на някои от бюлетините, е откъснато крайчето с номера, при което е станало леко откъсване на бюлетината", поясни той.

-------------------------------------------------- - 13.09 часа:

Местната структура на ГЕРБ в Габрово подаде жалба в Районната избирателна комисия за груби нарушения на Изборния кодекс и Наказателния Кодекс, касаещи купуване на гласове в село Душево, Община Севлиево

В сигнала е посочено, че в секции 49 и 50 в селото двама мъже недвусмислено напътстват хора как да упражнят правото си на глас, показвайки им копие на интегрална бюлетина. Същите лица постоянно обикалят селото и превозват хора до секциите, се посочва още в жалбата, в която е записан и регистрационният номер на автомобила.

ГЕРБ – Благоевград подаде жалба до РИК за разположени агитационни материали пред секция в Банско
Предизборният щаб на ГЕРБ - Благоевград подаде жалба до РИК Благоевград. В жалбата се посочва, че в град Банско, при секция N 9 в читалище „Никола Вапцаров“, са разположени агитационни материали на БСП. Това е в нарушение на чл.184 ал.1 от Изборния кодекс.

В село Блатска, Община Хаджидимово, има разпространени агитационни материали на ДПС и АБВ в района на избирателна секция № 015200004, което е нарушение на разпоредбите на чл. 184, ал. 1 от Изборния кодекс.

Изборният ден в Банско е нарушен
Предизборния щаб на ПП ГЕРБ - Благоевград подаде жалба до РИК Благоевград. В изборният ден в град Банско, на ул.“Радон Тодев“, ул.“Тодор Каблешков“, ул.“България“ и ул.“Отец Паисий“ са разпространени агитационни материали на ПП „България без цензура“. Това е в нарушение на чл.182 ал.4 от Изборния кодекс.

-------------------------------------------------- - 17.00 часа:

Масово се купуват гласове в пернишкия квартал “Куциян”, сигнализира читател на Perniktoday.

По негови думи  там хората се събират на тълпа и отиват заедно да гласуват.

“Постоянно обикалят едни със скъпи коли и наблюдават ромското население. За първи път виждам такова движение. Не знам какъв е процентът на активността, но според мен е доста висок”, коментира читателят ни.

От Районната избирателна комисия констатираха, че няма подадени сигнали за купуване на гласове.