4160 българи гласуваха в чужбина до 14 ч.

Изборният ден в чужбина преминава в спокойна обстановка

Към 14.00 часа българско време общият брой на сънародниците ни, гласували в чужбина, на изборите за Европейски парламент е 4160, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
В Кипър 793 български граждани са упражнили правото си на глас, в Германия - 706, а в Испания - 554. В Холандия правото си на глас са упражнили 502 души, а във Великобритания – 402 български граждани.
Изборният ден в чужбина преминава в спокойна обстановка, посочват от министерството.
В 13.00 часа българско време е затворила секцията в Токио, Япония, където на изборите за Европейски парламент са гласували 36 наши сънародници.
В 12.00 часа българско време е отворила врати и избирателната секция в Ню Йорк, САЩ.
В 11 избирателни секции имат възможност да упражнят правото си на вот и българските граждани, които се намират в Гърция. Избирателни секции има както в дипломатическите мисии в Атина и Солун, така и в Александруполис, Кавала, Патра, Волос, на островите Крит и Родос. Голяма част от българите тук са поискали да гласуват за гръцки евродепутати, като са включени след подадена от тях молба в избирателните списъци на страната. Една от причините е, че гръцка партия включи в листата за евродепутати и българката Константина Кунева.
В Румъния българите могат да гласуват в единствената отворена избирателна секция - в посолството ни в Букурещ.
За българските граждани в Италия са отворени 5 секции: две в Милано, по една в Рим, в Неапол и Кастеламаре ди Стабия, като общия брой на записалите се е над 220 души.