Президентът Плевнелиев: Гласувайте!

ЕС е икономика, базирана на малки и средни предприятия, а не на една малка група олигарси, подчерта държавният глава

В днешния изборен ден президентът на Република България Росен Плевнелиев призова към избирателна активност. "Гласът на всеки е важен, за да бъде България достойно представена в Европейския съюз", подчерта той.

"Апелирам: нека всеки да отиде до избирателната секция, да гласува за демокрация, за човешки свободи и за изпълнение на завета на дедите – да бъдем европейци и да бъдем достойни", заяви държавният глава, цитиран от агенция "Фокус". Той допълни: "Европейският съюз е нашето семейство и нашето бъдеще. Това е заветът на нашите възрожденци и будители... Те ни завещаха да сме достоен член на европейското семейство и да бъдем равни на европейските народи".

Плевнелиев подчерта, че ЕС е икономика, базирана на малки и средни предприятия, а не на една малка група олигарси. ЕС е върховенство на закона и правилата, а не върховенство на връзките и зависимостите. ЕС гарантира работещи за всички институции, обърнати с лице към хората, а не институции в подкрепа на хора с връзки.

Държавният глава изрази съжалението си, че в рамките на предизборния дебат не са прозвучали отчетливо позициите на политическите сили по важните теми от европейския дневен ред – за бъдещето на енергийния и банков съюз, за перспективите за присъединяването на България към еврозоната. "Въпреки това мога откровено да кажа, че тази кампания можеше да бъде и много по-негативна", добави Росен Плевнелиев.