Украйна избра своя нов президент, Кличко става кмет

Новините

26-05-2014, 09:26

Снимка:

© Reuters

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той заяви, че никога няма да признае "окупацията на Крим" от Русия

Украинският милиардер Петро Порошенко, известен с прякора си Шоколадовия крал е новият президент на Украйна. Той печели изборите с 55,7%. 

На второ място се нарежда лидерът на "Баткивщина“ и бивш премиер Юлия Тимошенко с 12,8%. Тройката лидери се попълва от скандално известният лидер на "Радикалната партия" Олег Ляшко. За него са гласували 8,1%.

Лидерът на "медицинската стотица" на Майдана Олга Богомолец и одеския бизнесмен Вадим Рабинович получават по 2%. За лидера на националистическата партия "Свобода" Олег Тягнибок гласа си са дали 1.3%. Лидерът на екстремистката организация "Десен сектор" Дмитрий Ярош получи гласовете само на 1% от избирателите.

След обявяването на екзит-половете Порошенко отново се ангажира да продължи проевропейския път на Украйна и да възстанови мира и спокойствието в източните региони.

Той каза, че е готов да започне диалог със сепаратистите в Източна Украйна и че тези, които оставят оръжието, ще бъдат амнистирани. Също така бизнесменът изтъкна необходимостта от предсрочни парламентарни избори тази година. Той заяви, че никога няма да признае "окупацията на Крим" от Русия и че "суверенитетът и териториалният интегритет" на Украйна са първостепенни за него.

Шоколадовият крал е служил като министър както по времето на Янукович, така и в предишното правителство на неговите опоненти. Той си е изградил репутацията на прагматик, способен да обедини конфликтните страни в Украйна. Освен това, Порошенко беше силен поддръжник на проевропейските протести, което го прави приемлив за мнозина от участниците в Майдана, чиито палатки остават и до днес опънати в центъра на Киев като символичен знак, че хората следят отблизо и новите управляващи.

Лидерът на партията УДАР Виталий Кличко пък е получил подкрепата на 57 на сто от избирателите на вота за кмет на Киев, сочат резултатите от екзит пол, които бяха обявени днес от местната телевизия, предаде ИТАР-ТАСС. 

Основният му политически опонент - депутатът от Върховната Рада Леся Оробец - е получила 10,3% от гласовете, а сегашният градоначалник Владимир Бондаренко - 8,2%. На кметския пост планирам да победя корупцията и да модернизирам столичното стопанство, заяви Кличко на пресконференция, цитиран ИТАР-ТАСС.