Легендарен полски актьор ще е гост на "В Двореца"

Добрич Лайф

26-05-2014, 11:16

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Легендарният полски актьор Ян Новицки ще бъде специален гост на 12-то издание на Международния фестивал за късометражно кино "В Двореца", който ще се проведе от 28 юни до 4 юли. Гостът ще пристигне в Балчик, за да получи специалната награда "8 х 6". Тя се връчва за първи път, но обещава да стане традиция. "8 х 6" ще получават ярки личности от световното кино, които с постиженията си вдъхновяват кинотворците и любителите на кинематографията. Наградата на Ян Новицки ще бъде връчена на закриването на фестивала в Балчик.

"След 12 години, международният кинофестивал "В Двореца" порасна достатъчно, за да въведе специална награда, отдаваща внимание на онези кинематографисти и артисти, които поддържат вятъра в платната ни. Ян Новицки е пример за такава вдъхновяваща личност- с всеки свой филм той достига неусетно както до занимаващите се с кино, така и до любителите на хубавите филми. Затова, неслучайно, той е първият творец, на когото ще връчим тази награда. Щастлив съм, че Ян Новицки ще бъде наш специален гост "В Двореца" тази година." , заяви Цанко Василев, директор на кинофестивала "В Двореца", цитиран от varna24.bg.
Конкурсните програми на фестивала в Балчик ще представят 116 филма, които ще се борят за големите награди на форума. В две секции- международна и национална- журито ще оценява най-добрите постижения в късометражното кино от последните две години. Наградният фонд на фестивала е 10 000 евро. За него в 6 категории ще се борят творци от 50 държави. "В Двореца" ще представи и 114 филма от 22 държави в 18 панорамни програми, курирани в партньорство с водещи европейски кинофестивали. На победителя от международния конкурс за документален филм, в който се състезават 17 филма, за първи път ще бъде присъдена и наградата "Дисекция на Демокрацията", оценяваща филмите с активна гражданска позиция.
Продължителността на кинопрограмата на 12-тия "В Двореца" възлиза на над 3240 минути или 54 часа кино в рамките на седемте дни на маратона. Всички прожекции от програмата му са със свободен достъп, напомнят организаторите, както в фестивалната зона в комплекс "Двореца", така и в зоната за външни нощни прожекции на плажа под "Двореца".